A- A+
Η μείωση της χρήσης μετρητών φέρνει συρρίκνωση του δικτύου ΑΤΜ και απογείωση του αριθμού των POS

Η μειωμένη χρήση των μετρητών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν το δίκτυο των ΑΤΜ, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για POS.

Προς την κατεύθυνση αύξησης του αριθμού των τερματικών αποδοχής καρτών λειτούργησε αναμφίβολα και η υποχρέωση της πλειονότητας των επιχειρήσεων να επιτρέπουν ηλεκτρονικές πληρωμές στους πελάτες τους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγράφεται σημαντική αύξηση της χρήσης κυρίως των χρεωστικών καρτών ακόμη και για συναλλαγές μικρής αξίας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη διασπορά και την εξέλιξη των EFT-PΟS και των ΑΤΜs παρουσιάζει η εταιρία τεχνολογίας Printec, με βάση έρευνα που διεξήγαγε σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες και δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με αυτά η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση μεταξύ όλων των χωρών στην αύξηση της χρήσης EFT-POS

Συγκεκριμένα τα τερματικά αποδοχής καρτών σημειώνουν αύξηση της τάξης του 38% το διάστημα 2017 έως το 2019, με τον αριθμό ανά εκατομμύριο κατοίκων να εκτοξεύεται από 50.741 το 2017 σε 70.007 POS το 2019.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Printec, με τη συνολική άνοδο να ανέρχεται σε 27% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (2017-2019), ποσοστό που αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 400.000 τερματικά POS.

Κάντε κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση

ADVERTISEMENT

Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στα ΑΤΜ

Στην αντίποδα, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς τον αριθμό των ΑΤΜ.

Ειδικότερα, στη χώρα μας καταγράφεται μικρή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με τον συνολικό αριθμό των ΑΤΜs ανά εκατομμύριο κατοίκων να φτάνει τα 533 (2019).

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 14 ευρωπαϊκές χώρες που διεξήχθη η έρευνα διαμορφώνεται στα 657, δηλαδή υψηλότερα κατά 23% σε σχέση με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως πάρα το μικρότερο αριθμό ΑΤΜ, την τελευταία τριετία ο εκσυχρονισμός των δικτύου στη χώρα μας είναι εντυπωσιακός.

Πλέον, έχουν ενσωματωθεί διάφορες δυνατότητες για online συναλλαγές, όπως κατάθεση μετρητών ή πληρωμή λογαριασμών σε πραγματικό χρόνο.

ADVERTISEMENT

Τα ΑΤΜ τελευταίας γενιάς

Το βασικό χαρακτηριστικό των ΑΤΜ τελευταίας γενιάς είναι η δυνατότητα online συναλλαγών, καθώς είναι δυνατές καταθέσεις μετρητών σε πραγματικό χρόνο, χωρίς την εισαγωγή τους σε φάκελο.

Μετά και τη μείωση του ωραρίου των συναλλαγών κατά μισή ώρα από τον περασμένο Μάιο, η χρησιμότητά τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Στην προκειμένη περίπτωση το ΑΤΜ καταμετρά επί τόπου τα χρήματα που εισάγει ο καταθέτης στην ειδική σχισμή.

Εναλλακτικά, η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί με τη χρήση χρημάτων που βρίσκονται ήδη στον καταθετικό του λογαριασμό.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στα ΑΤΜ παλαιάς τεχνολογίας, σε όσα από αυτά έχουν παραμείνει στο δίκτυο των τραπεζών.

Έτσι, ο καταναλωτής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορεί σε πραγματικό χρόνο, σαν να χρησιμοποιούσε ταμείο της τράπεζάς του:

- Να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό του

- Να εμβάσει χρήματα σε λογαριασμό τρίτου στην ίδια τράπεζα

- Να πληρώσει μία σειρά από λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς την εφορία

Βρείτε το κοντινότερο έξυπνο ΑΤΜ: