A- A+
Έρχεται το πιο αποδοτικό 6μηνο προϊόν, χωρίς ρίσκο, για όσους έχουν ως 15.000 ευρώ

Την ευκαιρία να κλειδώσουν ένα υψηλό επιτόκιο, χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο, θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα όσοι διαθέτουν έως 15.000 ευρώ.

Μέσω της νέας αποταμιευτικής λύσης, που παρέχεται από το ίδιο το κράτος, όλοι οι ιδιώτες θα μπορούν να εξασφαλίσουν μία ετησιοποιημένη απόδοση γύρω από το 3,7%.

Πρόκειται για τουλάχιστον διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις αντίστοιχης διάρκειας, που είναι διαθέσιμες αυτήν την στιγμή στην αγορά.

Πώς το αποκτάτε

Αναλυτικότερα, την Τετάρτη 24 Απριλίου το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΟΔΔΗΧ, θα δημοπρατήσει ένα νέο έντοκο γραμμάτιο διάρκειας 26 εβδομάδων, ήτοι 6 μηνών.

Ο νέος τίτλος θα είναι διαθέσιμος και πρωτογενώς σε φυσικά πρόσωπα για την αγορά τίτλων ονομαστικής αξίας ως 15.000 ευρώ.

Όσοι θέλουν να επενδύσουν στο νέο έντοκο γραμμάτιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία το τριήμερο 23 - 25 Απριλίου.

Με τον τρόπο αυτό θα αγοράσουν το έντοκο γραμμάτιο στην τιμή της δημοπρασίας, που θα ισχύσει και για τους θεσμικούς επενδυτές.

Άρα θα πετύχουν απόδοση ίδια με αυτούς, η οποία αναμένεται κινηθεί γύρω από τη ζώνη του 3,7%.

ADVERTISEMENT

Πόσο θα κερδίσετε

Αν η απόδοση διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα και εξαντλήσετε το όριο των 15.000 ευρώ, τότε:

- Θα πρέπει να καταβάλλετε 14.730 ευρώ περίπου

- Στη λήξη του εντόκου, μετά από 6 μήνες, θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ

- Θα κερδίσετε τόκους ύψους 270 ευρώ, οι οποίοι θα σας αποδοθούν καθαροί, μιας και έχει ανασταλεί η φορολόγηση των εντόκων με συντελεστή 15%

Αν τοποθετούσατε τα ίδια χρήματα σε μία προθεσμιακή κατάθεση 6 μηνών, στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίζατε τόκους ύψους 137 ευρώ.

Η δεύτερη ευκαιρία

Σημειώνεται ότι όσοι θέλουν να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά στο συγκεκριμένο έντοκο γραμμάτιο, θα πρέπει να περιμένουν έως και την Παρασκευή 26 Απριλίου, οπότε και θα τεθεί προς διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ. Από την άλλη ωστόσο, η τιμή αγοράς εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Συνήθως όμως τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης ενός νέους εντόκου γραμματίου η τιμή του του δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη δημοπρασία.

Δεδομένου του κέρδους που θα αποκομίσει ο πωλητής των τίτλων και των εξόδων της συναλλαγής, θα πρέπει να αναμένετε μία ετησιοποιημένη απόδοση γύρω από το 3,5%.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Εξάλλου, σε κυκλοφορία βρίσκονται και άλλα έντοκα γραμμάτια με υψηλές αποδόσεις, που είχαν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Μπορείτε να τοποθετήσετε χρήματα σε αυτά οποτεδήποτε, απευθυνόμενοι σε τράπεζα η χρήματιστηριακή εταιρεία.

Οι αποδόσεις τους την Δευτέρα 15/4 διαμορφώνονταν στα ακόλουθα επίπεδα: