A- A+
Έρχεται νέος κύκλος Εξοικονομώ - Αυτονομώ με πόρους 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο

Με τους προϋπολογισμούς ανά περιφέρεια της δράσης ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» να εξαντλούνται σε λίγες ώρες, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν τον επόμενο κύκλο.

Από την ταχύτητα εξάντλησης των κονδυλίων μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων σε κάθε περιφέρεια, φαίνεται η πολύ μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία πολύ ελκυστική δράση, καθώς προσφέρει επιδότηση έως 85% για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτείται με άτοκο δάνειο.

Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τις περιφέρειες Ιουνίου, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείου και Δυτικής Ελλάδας και το σύστημα κλείνει εντός λίγων ωρών, καθώς καλύπτεται ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός.

Εκτιμάται ότι το 50% των ενδιαφερόμενων δεν κατάφερε να υποβάλλει αίτηση λόγω εξάντλησης των πόρων της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το σπίτι του.

Το νέο πρόγραμμα το 2021

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζονται για τον επόμενο κύκλο της δράσης.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το επόμενο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί εντός του α' εξαμήνου του 2021 με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

«Για το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» εκδηλώνεται ενδιαφέρον που δεν έχει προηγούμενο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι καλύπτεται περίπου το 50% αυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον» σημείωσε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο όλα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σήμερα ανακοινώνουμε ότι το επόμενο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και θα προκηρυχθεί οπωσδήποτε εντός του α' εξαμήνου του 2021».