A- A+
Αν έχετε 15.000 ευρώ αυτή είναι η πιο αποδοτική επένδυση 6μηνης διάρκειας αυτήν τη στιγμή

Στη δημοπρασία νέου εντόκου γραμματίου, που θα διατεθεί με τους ίδιους όρους σε θεσμικούς επενδυτές και φυσικά πρόσωπα, προχωρά την ερχόμενη Τετάρτη το Δημόσιο.

Πρόκειται για εξάμηνο τίτλο (26 εβδομάδες), τον πρώτο του 2024, τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν φυσικά πρόσωπα στην ίδια τιμή που θα πληρώσουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Με τον τρόπο αυτό οι αποταμιευτές μπορούν να εξασφαλίσουν μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους έως και το καλοκαίρι του 2024, που σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερη από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Πώς τα αποκτάτε

Κατά τη δημοπρασία φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ στην ίδια τιμή που θα καταβάλλουν οι θεσμικοί επενδυτές.

Προϋπόθεση είναι να εγγραφούν μέσω τραπεζών η χρηματιστηριακών εταιρειών από την Τρίτη 23/1 έως την Πέμπτη 25/1 για την αγορά τους.

Μετά την παραπάνω προθεσμία τα νέα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά, χωρίς κανένα όριο στο ύψος της επένδυσης.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως η απόδοση που θα πετύχετε εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση, δηλαδή από την τιμή στην οποία θα βρείτε να αγοράσετε το έντοκο γραμμάτιο.

ADVERTISEMENT

Η απόδοση

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο στις 27 Δεκεμβρίου 2023 είχε απόδοση 3,87%.

Από την άλλη, η απόδοση του πιο κοντινού, ως προς τη λήξη του, τίτλου με το νέο εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο, ανερχόταν με βάση το κλείσιμο της 18ης Ιανουαρίου 2024 σε 3,7%.

Με αυτά τα δεδομένα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το επιτόκιο της νέας έκδοσης θα διαμορφωθεί γύρω από τη ζώνη του 3,8%.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ικανοποιητική απόδοση, που είναι ακόμη και τριπλάσια του μέσου όρου των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας αντίστοιχης διάρκειας.

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το σενάριο, δηλαδή η απόδοση διαμορφωθεί πχ. στο 3,84% και εξαντληθεί το όριο των 15.000 ευρώ, ο αποταμιευτής θα καταβάλλει 14.715 ευρώ περίπου.

Στη λήξη του τίτλου, μετά από 6 μήνες, θα πιστωθούν στο λογαριασμού του 15.000 ευρώ.

Δηλαδή θα κερδίσει συνολικά 285 ευρώ ως τόκους, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε καμία φορολογία, σε αντίθεση με τους τόκους των τραπεζικούς καταθέσεων που επιβαρύνονται με συντελεστή 15%.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Σημειώνεται ότι πέραν του νέου εξάμηνου εντόκου γραμματίου, οι καταθέτες μπορούν να κερδίσουν υψηλά επιτόκια αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά και οποιονδήποτε άλλο τίτλο βρίσκεται σε κυκλοφορία και δεν έχει ακόμη λήξει.

Οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές, ξεκινώντας από το 3,4% και φτάνουν έως το 4,2%, ανάλογα με το έντοκο γραμμάτιο.

Συγκεκριμένα, με βάση το κλείσιμο της 18ης Ιανουαρίου, διαμορφώνονταν ανά τίτλο, στα ακόλουθα επίπεδα: