A- A+
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 τον Απρίλιο και 8 το Μάιο - Ποιοι θα πάρουν τα λεφτά

Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο 6ος γύρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τους επόμενους δύο και κατά τα φαινόμενα τελευταίους κύκλους της δράσης.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης στον τρέχοντα κύκλο (6) εκπνέει στις 16 Μαρτίου, ωστόσο ήδη ένα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που έχει οριστικοποιήσει τις σχετικές δηλώσεις έχει λάβει  την ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 αφορά την πτώση του τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και έχει ως προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να εμφανίζει μεταξύ άλλων πτώση του τζίρου του στο σύνολο του 2020 σε σχέση με το 2019.

Τα επόμενα πακέτα

Από την άλλη η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα τρέξει τον Απρίλιο και θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις για την πτώση των εργασιών τους το α΄ τρίμηνο του 2021.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το διάστημα αναφοράς με το οποίο θα γίνει η σύγκριση, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να είναι το α΄ τρίμηνο του 2019, μιας και το αντίστοιχο περυσινό ήταν κουτσουρεμένο λόγω της έναρξης του lockdown μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, διαβατήριο για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η επιχείρηση να εμφανίζει πτώση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8

Με δεδομένο ότι τα μέτρα συνεχίζονται μέχρι σήμερα και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα χρειαστεί στήριξη για την επιστροφή στην κανονικότητα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να υπάρξει και ένας τελευταίος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο όγδοος.

Ο νέος γύρος ενισχύσεων αναμένεται να τρέξει το Μάιο και θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα την πτώση τζίρου του α΄ τετραμήνου του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Σε αυτό το σενάριο θα αφαιρεθούν από το ποσό της ενίσχυσης τα χρήματα που πήρε μία επιχείρηση σους γύρους 6 και 7.

Επιπλέον, εξετάζεται να υιοθεετηθεί ρήτρα ΚΑΔ, ώστε να στηριχθούν μόνον επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, όπως για παράδειγμα η εστίαση και ο τουρισμός.

Εξάλλου, παράλληλα αναμένεται η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το μέτρο της επιδότησης πάγιων δαπανών, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.