A- A+
Η φοροδιαφυγή του 2019 «έκαψε» 200 χιλ. επιχειρήσεις - Πώς κόπηκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στις 200.000 περίπου ανέρχονται οι επιχειρήσεις που κόπηκαν από τον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λόγω συγκεκριμένου κριτηρίου ως προς τη μεταβολή του τζίρου.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που το 2020 παρά την πανδημία, εμφάνιοαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019.

Ο λόγος δεν γίνεται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους λόγω της υγειονομικής κρίσης, όπως πχ. τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία.

Αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους κλάδους, που υπό φυσιολογικές συνθήκες όχι μόνο δεν έπρεπε να εμφανίζουν άνοδο τζίρου, αλλά πολύ μεγάλη πτώση.

Τα «μαύρα» η αιτία

Εξήγηση βέβαια υπάρχει για την αύξηση του τζίρου και αφορά στην φοροδιαφυγή.

Πολλές επιχειρήσεις δεν εξέδιδαν, όπως συμβαίνει κατά κόρον στη χώρα μας, τα προβλεπόμενα παραστατικά το 2019 για να γλυτώσουν τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τζίροι της χρονιάς που προηγήθηκε της πανδημίας να εμφανίζονται μειωμένοι.

Έτσι, παρά την πτώση της κατανάλωσης το 2020, το γεγονός ότι η πλειονότητα των συναλλαγών έγινε με κάρτα και δεν μπορούσε να κρυφτεί από την εφορία, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία πλασματική εικόνα για την πορεία των πωλήσεων.

Ο κόφτης του 6ου κύκλου

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του 2020 σε σύγκριση με αυτόν του 2019 εμφανίζεται αυξημένος.

Στον έκτο, εν εξελίξει, κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αυτό είναι όμως κριτήριο επιλεξιμότητας.

Ο κόφτης του τζίρου αφορά κάθε παλαιά επιχείρηση, που έχει κάνει δηλαδή έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξε υποκατάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Σε αυτές τις περιπτώσεις για να είναι επιλέξιμες όσες κάνουν αίτηση θα πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών το έτος 2020 συνολικά σε σχέση με το έτος 2019.

Έτσι, με την πλασματική αύξηση του τζίρου που εμφάνισαν χιλιάδες επιχειρήσεις, κόπηκαν τελείως από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.