A- A+
Ξεκίνησαν οι πιστώσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της εφαρμογής για το αίτημα χορήγησης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές δηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη και μία ημέρα μετά όσοι οριστικοποίησαν από τις πρώτες ώρες την αίτησή τους έχουν ήδη δει τα ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους την Τετάρτη.

Πρόκειται συνολικά για 108.762 δικαιούχους με ποσό συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 203.484 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”.

Συνεχείς πληρωμές

Τα αιτήματα χορήγησης θα συνεχιστούν έως και τις 16 Μαρτίου και το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε σταδιακές εκταμιεύσεις των ποσών της ενίσχυσης.

Ο επόμενος κύκλος πληρωμών αναμένεται την Παρασκευή. Οπότε όσοι χρειάζονται άμεσα τα χρήματα θα πρέπει να σπεύσουν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους.

Οι όροι της δράσης

Σημειώνεται ότι το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τη μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας μεταξύ Ιανουαρίου 2021 - Ιανουαρίου 2020, στη βάση των ποσών που εμφανίζονται στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στο myBusinessSupport.

Από εκεί και πέρα το 50% της χορήγησης είναι μη επιστρεπτέο, συνιστά δηλαδή επιδότηση, εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων έως το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου.

Το υπόλοιπο 50% είναι δάνειο με επιτόκιο 0,64%, που πρέπει να αποπληρωθεί σε 40 έντοκες μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022, με άτοκη περίοδο χάριτος έως τότε.

Πληρωμές για κουρεμένα ενοίκια

Εξάλλου, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην καταβολή αποζημιώσεων σε 30.867 ιδιοκτήτες ακινήτων με ποσό συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών με φόρους και καταβολών χρημάτων για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 διαμορφώνεται πλέον στις 675.927 και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 88,7 εκατ. ευρώ.