A- A+
Επενδυτικό προϊόν 2ετίας που στοχεύει σε απόδοση 4,6% - 5% από την Alpha Bank

Στη διάθεση των πελατών της έχει θέσει από την αρχή του έτους ένα νέο επενδυτικό προϊόν η Alpha Bank, το οποίο στοχεύει σε απόδοση 4,6% - 5% σε βάθος δύο ετών.

Ο λόγος γίνεται για το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο «ALPHA TARGET MATURITY VI 2026», το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τα καταστήματα της τράπεζας έως και τις 26 Ιανουαρίου 2024.

Πρόκειται για αμοιβαίο κεφάλαιo με συγκεκριμένη διάρκεια, το οποίο θα ρευστοποιηθεί πλήρως 2 έτη μετά την έναρξή του, ήτοι στις 30 Ιανουαρίου 2026.

Η εκτιμώμενη απόδοση

Στόχος των διαχειριστών του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι πέραν της προστασίας του αρχικού κεφαλαίου, να πετύχουν μία συνολική απόδοση που θα κυμαίνεται μεταξύ 4,6% και 5% στη διετία.

Το κέρδος θα προέλθει από την επένδυση του μεγαλύτερου μέρους του ενεργητικού του σε ομολογιακούς τίτλους, εγχώριους και ξένους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κανονισμό του αμοιβαίου κεφάλαιου, θα επενδύει σε ομόλογα με υπολειπόμενη διάρκεια από 1,5 έως και 3,5 έτη.

Στόχος είναι τα ομόλογα να διακρατηθούν έως τη λήξη τους ή εάν αυτή είναι προγραμματισμένη σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 30ης Ιανουαρίου 2026, να ρευστοποιηθούν τότε.

ADVERTISEMENT

Διπλό κέρδος

Τα έσοδα για το αμοιβαίο κεφάλαιο, άρα και τα κέρδων των μεριδιούχων του, θα μπορούν να προέρχονται από δύο πηγές:

- Πρώτον, από τα τοκομερίδια που θα καταβάλλουν οι εκδότες των ομολόγων

- Δεύτερον, από ενδεχόμενα κεφαλαιακά κέρδη των ομολόγων

Ως προς το δεύτερο, είναι αρκετά πιθανό να καταγραφούν υπεραξίες, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο έναρξης της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

Όσο πιο μεγάλη είναι η πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, τόσο υψηλότερα θα είναι τα κεφαλαιακά κέρδη για τα ομόλογα.

ADVERTISEMENT

Ο κίνδυνος

Σημειώνεται ότι τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την αρχική επένδυσή σας.

Αυτή εξαρτάται από την πορεία των τιμών των ομολόγων στα οποία επενδύουν.

Ωστόσο, το ρίσκο ως προς αυτό, σε σχέση με τα μικτά ή μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, είναι σαφώς χαμηλότερο.

Η Alpha Bank βαθμολογεί ως προς τον κίνδυνο το «ALPHA TARGET MATURITY VI 2026» με «2», σε μία κλίμακα από το 1 έως το 7.

Όσο μικρότερη η τιμή που δίνει, προς το 1, τόσο χαμηλότερο είναι το ρίσκο για τον επενδυτή. Άρα πρόκειται για ένα από τα λιγότερο επικίνδυνα αμοιβαία κεφάλαια που διαθέτει.