A- A+
Εξαπλασιασμό των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις βλέπει η Τρ. Πειραιώς το 2023

Στον εξαπλασιασμό των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις σε σύγκριση με πέρυσι θα προχωρήσει εντός του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των αυξήσεων στους αντίστοιχους δείκτες της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης της τράπεζας στους αναλυτές για τις προοπτικές της νέας χρονιάς, το μέσο κόστος στους λογαριασμούς προθεσμίας θα ανέλθει εφέτος στο 1,2%.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει ότι η μέση απόδοση που προσέφερε η τράπεζα στο εννεάμηνο 2022 ανερχόταν σε 0,20%.

Σταδιακές οι αυξήσεις

Επίσης αναφέρθηκε ότι οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές και θα εξαρτηθούν πέραν των αναπροσαρμογών στα επιτόκια της ΕΚΤ και στον ανταγωνισμό που θα αναπτυχθεί στον κλάδο.

Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι στους καταθέτες θα περάσει το 50% της αύξησης του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωτράπεζας.

Με βάση τις εκτιμήσεις, ο συγκεκριμένος δείκτης από το 1,50% σήμερα θα διαμορφωθεί το 2023 στο 2,50%.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναπροσαρμογές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα κινηθούν κατά μέσο όρο γύρω από τις 50 μονάδες βάσης.


Διαβάστε: Αυτές είναι οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις μηνιαίου εισοδήματος


ADVERTISEMENT

Ξαναζεσταίνονται οι προθεσμιακές

Λόγω των επικείμενων αυξήσεων στα επιτόκια, οι τράπεζες αναμένουν ότι το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων επί του συνόλου των αποταμιεύσεων θα διπλασιαστεί εφέτος.

Ειδικότερα, εκτιμούν πως από τα επίπεδα των 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 θα προσεγγίσουν τα 50 δισ. ευρώ, καθώς οι καταθέτες σταδιακά θα τις επιλέγουν ολοένα και περισσότερο έναντι των λογαριασμών πρώτης ζήτησης.

Κι αυτό διότι στους τελευταίους τα επιτόκια θα μείνουν στάσιμα, στο 0% ή ελάχιστες μονάδες υψηλότερα, ανάλογα με το προϊόν.

Η τάση αυτή ήδη καταγράφεται από τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου ενισχύθηκαν τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019.

ADVERTISEMENT

Νέος κύκλος αυξήσεων

Σημειώνεται ότι μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέο γύρο αλλαγών στα προϊόντα της κατηγορίας υπέρ των καταθετών.

Οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας εκτιμάται ότι θα κινηθούν στη ζώνη των 15 - 25 μονάδων βάσης.

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που θα αναπτυχθεί.

Αυτό άλλωστε είχε συμβεί το προηγούμενο διάστημα, με τις περισσότερες τράπεζες να αυξάνουν έως και 50 μονάδες βάσης τις ετησιοποιημένες αποδόσεις που προσφέρουν στην πελατεία τους.

Βέβαια, στο συγκεκριμένο κύκλο αναπροσαρμογών δεν ήταν λίγα τα πιστωτικά ιδρύματα που έπρεπε να κινηθούν γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κι αυτό διότι οι παρεμβάσεις τους έως τις αρχές Δεκεμβρίου σε αρκετές περιπτώσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες των αυξήσεων που είχαν καταγραφεί από το καλοκαίρι στους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς.