A- A+
Έσπασε το αρνητικό σερί 39 μηνών στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων

Ανοδικά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019 κινήθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2022 τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς νοικοκυριών.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεεται άμεσα με τις αυξήσεις στα επιτόκια των προϊόντων της κατηγορίας, οι οποίες εφαρμόστηκαν το Δεκέμβριο από όλες τις τράπεζες.

Τα στοιχεία που δημοσείευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για την υπό εξέταση περίοδο επιβεβαιώνουν το προ λίγων ημερών δημοσίευμα του Moneyonline με τίτλο «Προθεσμιακές καταθέσεις: Αυξάνονται τα υπόλοιπα για πρώτη φορά από το 2019».

Τι έδειξαν τα στοιχεία

Σύμφωνα με αυτά, τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στις 31/12/2022 στα 24,08 δισ. ευρώ, ενισχυμένα σε μηνιαία βάση κατά 567 εκατ. ευρώ.

Τελευταία φορά που είχε σημειωθεί θετική μεταβολή στα σχετικά μεγέθη ήταν τον Αύγουστο του 2019 (+240 εκατ. ευρώ), όταν τα υπόλοιπα βρίσκονταν στα 44,09 δισ. ευρώ, σε διπλάσια περίπου επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως είναι η μεταβολή των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 2,4 δισ. ευρώ, καθώς πολλές επιχειρήσεις μετά την άνοδο των επιτοκίων επέλεξαν να τοποθετήσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις για να κερδίσουν τόκους.

ADVERTISEMENT

Η άνοδος του 2022

Κατά τα άλλα, το 2022 αποδείχθηκε η έκτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Κατά τη διάρκειά του τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 8,77 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας στα 188,74 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011.

Σε σύγκριση βέβαια με τις δύο προηγούμενες χρονιές ο ρυθμός αύξησης έχει επιβραδυνθεί, ωστόσο τότε κομβικό ρόλο για τη διαμόρφωση των μεταβολών που καταγράφηκαν έπαιξαν οι κρατικές επιδοτήσεις που κατέληξαν σε λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων.

Η άνοδος του 2022 προήλθε κατά κύριο λόγο από την ενίσχυση των υπολοίπων των νοικοκυριών κατά 6,23 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 3,44 δισ. ευρώ.

Οι ετήσιες μεταβολές στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το 2016