A- A+
Δεύτερες σκέψεις για την έκπτωση φόρου ως 3.200 ευρώ ετησίως για δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών

Αναδιπλώνεται το υπουργείο Οικονομικών ως προς το νέο σύστημα επιβράβευσης των ιδιοκτητών ακινήτων που τα αναβαθμίζουν και πληρώνουν με κάρτα τις σχετικές δαπάνες.

Ο λόγος γίνεται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία βελτιώνονται τα κίνητρα σε όσους προχωρούν σε δαπάνες λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου τους.

Για το φορο-μπόνους προϋπόθεση είναι να προσκομιστούν στην εφορία τα νόμιμα παραστατικά για τα υλικά και τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν και η αναβάθμιση να μην έχει ενταχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Τι κερδίζετε

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το ποσό που δαπανάτε θα μειώνει ισόποσα το φόρο σας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Με βάση την αρχική διάταξη, το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ, που σημαίνει ότι κάθε έτος ο φόρος θα μειώνεται μέχρι και τα 3.200 ευρώ.

Για παράδειγμα αν κάποιος πραγματοποιήσει αγορές υλικών ύψους 4.000 ευρώ και πληρώσει σε τεχνίτες 6.000 ευρώ για την παροχή των υπηρεσιών τους, θα κερδίζει συνολική έκπτωση στο φόρο ύψους 10.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα επιμερίζεται ισόποσα στα επόμενα 5 έτη, μειώνοντας το φόρο κατά 2.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Ωστόσο, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους υπολόγισαν το κόστος της παρέμβασης, το οποίο είναι τελικά πολύ υψηλό.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η διάταξη να τροποποιηθεί, μειώνοντας το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

ADVERTISEMENT

Ποιους συμφέρει

Αυτό που δεν θα αλλάξει έχει να κάνει με τον τρόπο απόδοσης του μπόνους.

Συγκεκριμένα, για να μεγιστοποιηθεί το όφελος, θα πρέπει ο φόρος να είναι τουλάχιστον ίσος με το ετήσιο όφελος που θα προκύπτει.

Αν είναι μικρότερο δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων. Απλά θα μηδενίζεται ο φόρος.

Ως εκ τούτου συμφέρει περισσότερο όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα στην εφορία, καθώς γλυτώνουν μεγαλύτερα ποσά από τη μείωση του φόρου.