A- A+
Εγκαταλείπουν τις προθεσμιακές καταθέσεις οι ιδιώτες - Πού πάνε τα λεφτά

Πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων στην εγχώρια αγορά στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την υποχώρησή τους το Φεβρουάριο, σημειώθηκαν καθαρές εκροές από τους λογαριασμούς προθεσμίας και το Μάρτιο.

Τελευταία φορά που καταγράφηκε δίμηνο πτωτικό σερί στα υπόλοιπα των καταθετικών προϊόντων της κατηγορίας ήταν στα τέλη του 2022, πριν οι τράπεζες ξεκινήσουν την αύξηση των επιτοκίων τους.



ADVERTISEMENT

Οι μεταβολές

Με βάση τα στατιστικά της κεντρικής τράπεζας, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, τα νοικοκυριά διατηρούσαν σε λογαριασμούς προθεσμίας 36,6 δισ. ευρώ και σε προγράμματα ανοιχτής ζήτησης 106,76 δισ. ευρώ..

Από την ανάλυσή τους προκύπτει πως προς το παρόν οι μεταβολές δεν είναι σημαντικές. Για παράδειγμα το Φεβρουάριο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων μειώθηκαν κατά 138 εκατ. ευρώ και το Μάρτιο κατά 61 εκατ. ευρώ.

Δείχνουν ωστόσο την τάση, η οποία είναι πτωτική, διαψεύδοντας προς το παρόν τουλάχιστον τις εκτιμήσεις των τραπεζών για αύξηση των υπολοίπων της κατηγορίας το 2024.

Σε επίπεδο α'  τριμήνου, η άνοδος των σχετικών μεγεθών φτάνει τα 226 εκατ. ευρώ, ωστόσο αν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο εκτιμάται ότι έως το καλοκαίρι το πρόσημο θα καταστεί αρνητικό.

ADVERTISEMENT

Γιατί πέφτουν

Ο βασικός λόγος που τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας έχουν αρχίσει να υποχωρούν είναι το μειωμένο ενδιαφέρον των καταθετών για αυτά.

Κι αυτό διότι οι τράπεζες σταμάτησαν εδώ και αρκετούς μήνες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να αυξάνουν τις αποδόσεις που προσφέρουν.

Επίσης, από την αρχή του χρόνου έχουν καταργήσει αρκετά προϊόντα διάρκειας άνω του έτους και έχουν περιορίσει τα επιτόκια σε προγράμματα ετήσιας ή μεγαλύτερης διάρκειας.

Ως εκ τούτου, οι καταθέτες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα χρήματά τους, που δύναται να προσφέρουν υψηλότερο επιτόκιο.

ADVERTISEMENT

Τι προτιμούν

Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται δύο κατηγορίες εναλλακτικής αποταμίευσης:

Πρώτον, τα έντοκα γραμμάτια

Οι αποδόσεις τους σε όλες τις περιπτώσεις είναι υψηλότερες από τις προθεσμιακές καταθέσεις, ξεπερνώντας ακόμη και το 3,5% για 1 έως και 12 μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι πέραν της εγγύησης στο αρχικό κεφάλαιο του αποταμιευτή στη λήξη, προσφέρουν σημαντικά υψηλότερο όφελος σε τόκους, που μπορεί να είναι ακόμη και υπερδιπλάσιο.

Δεύτερον, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια

Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε ένα συνεχές λανσάρισμα επενδυτικών προϊόντων ορισμένης διάρκειας, που επενδύουν σε ομόλογα, ελληνικά και ξένα.

Πρόκειται για τα πλέον ασφαλή αμοιβαία κεφάλαια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά, τα οποία υπόσχονται ετήσιες αποδόσεις, για διάστημα 2 - 5 ετών, οι οποίες ξεπερνούν σε κάθε περίπτωση το 2%.

Άρα εξασφαλίζουν υψηλότερο κέρδος από τις προθεσμιακές καταθέσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.

Τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και εφέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α΄ τρίμηνο του 2024 οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια αυτής της κατηγορίας έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι και αυτήν την εβδομάδα είχαν ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών λογαριασμών, προς αναζήτηση μίας καλύτερης απόδοσης.