A- A+
Δύο νέες ευκαιρίες για τα χρήματά σας με απόδοση 3,6% στο 3μηνο και το 6μηνο - Πόσους τόκους κερδίζετε

Την ευκαιρία να πετύχουν μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 3,6% έχουν αυτήν την περίοδο οι καταθέτες.

Οι λύσεις αυτές προσφέρονται από το ίδιο το κράτος μέσω δύο νέων εντόκων γραμματίων, διάρκειας 3 και 6 μηνών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από αυτήν την εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι μικροκαταθέτες, όσο και όσοι διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, μπορούν χωρίς ρίσκο να κερδίσουν πολύ περισσότερους τόκους, σε σύγκριση με τους λογαριασμούς προθεσμίας.

Οι δύο λύσεις

Αναλυτικότερα, δύο είναι οι λύσεις που προσφέρονται αυτήν την περίοδο:

1. Έντοκο γραμμάτιο 26 εβδομάδων

Δημοπρατήθηκε την περασμένη Τετάρτη με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,73%.

Από την Τρίτη 2 Απριλίου, όλα τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς κανένα περιορισμό στο ύψος της επένδυσης, θα μπορούν να αποκτήσουν το έντοκο γραμμάτιο.

Η απόδοση που θα πετύχουν εξαρτάται από την τιμή αγοράς του τίτλου. Εκτιμάται ότι αυτή θα κινηθεί σε ετησιοποιημένη βάση στη ζώνη του 3,5% - 3,6%.

Το συγκεκριμένο έντοκο γραμμάτιο θα λήξει στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα κατά την οποία θα λάβετε τόκους και κεφάλαιο.

2. Έντοκο γραμμάτιο 13 εβδομάδων

Θα δημοπρατηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή 5 Απριλίου σε όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Εκτιμάται ότι η απόδοση στη δημοπρασία θα κινηθεί γύρω από το 3,8%.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα μπορούν να το αποκτήσουν σε τιμή που θα τους δίνει ένα ετησιοποιημένο επιτόκιο γύρω στο 3,6%.

Το συγκεκριμένο έντοκο γραμμάτιο θα λήξει στις 5 Ιουλίου 2024.

ADVERTISEMENT

Πώς γίνεται η αγορά τους

Για να επενδύσετε σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να έχετε μερίδα ΣΑΤ, που είναι απαραίτητη και για την αγορά μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αν δεν έχετε, η δημιουργία της είναι πολύ εύκολη. Αρκεί η αστυνομική σας ταυτότητα και η προσκόμιση του ΑΦΜ στην τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή εταιρεία.

Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι η απόδοσή σας θα είναι 10 - 20 μονάδες χαμηλότερη αυτών που «παίζουν» στη δευτερογενή αγορά, λόγω των εξόδων για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων που θα αποκτήσετε.

Με αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι η ετησιοποιημένη απόδοσή σας μέσω των νέων 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη του 3,6%.

ADVERTISEMENT

Πόσους τόκους θα κερδίσετε

Αν η απόδοση διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα και αποκτήσετε τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλετε 99.100 ευρώ.

Στη λήξη του εντόκου, δηλαδή στις 5 Ιουλίου 2024 θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 100.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα κερδίσετε τόκους ύψους 900 ευρώ.

Στην περίπτωση του εξάμηνου εντόκου γραμματίου, θα καταβάλλετε σήμερα περίπου 98.200 ευρώ και στη λήξη θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 100.000 ευρώ. Δηλαδή θα κερδίσετε συνολικά 1.800 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι τόκοι θα σας αποδοθούν καθαροί, μιας και έχει ανασταλεί η φορολόγηση των κρατικών τίτλων με συντελεστή 15%, επιβάρυνση που παραμένει σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις.