A- A+
Δάνειο από τον καταθετικό λογαριασμό σας με χαμηλό επιτόκιο ή άτοκα για μικροποσά

Τη δυνατότητα να δανειστούν μέσω του καταθετικού τους λογαριασμούς και της υπηρεσίας υπεανάληψης με ευνοϊκούς όρους έχουν οι πελάτες των τραπεζών.

Πρόκειται για μία υπηρεσία που παρέχεται μέσω των κλασικών τρεχούμενων λογαριασμών και των λογαριασμών μισθοδοσίας / σύνταξης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τράπεζα μετά από εξέταση του αιτήματος ανοίγει ένα πιστωτικό όριο, το οποίο ο πελάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Το ύψος της υπερανάληψης εξαρτάται από τα εισοδήματά του, όπως και από το μέσο υπόλοιπο της κατάθεσης.

Στην περίπτωση των λογαριασμών μισθοδοσίας Δημοσίου / σύνταξης, η λήψη του δανείου είναι ευκολότερη, καθώς θεωρείται εξασφαλισμένη η καταβολή των αποδοχών κάθε μήνα.

Από την άλλη πλευρά για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές εταιρείες η εξέταση του αιτήματος γίνεται με αυστηρότερα κριτήρια.

Η αποπληρωμή

Ο καταθέτης, ανάλογα με το προϊόν, θα πρέπει να εξοφλεί κάθε μήνα, τρίμηνο ή εξάμηνο τους τόκους που αναλογούν στο ποσό της υπερανάληψης που έχει χρησιμοποιήσει και στις μέρες δανεισμού του.

Κάποιες τράπεζες επιβάλλουν ένα ελάχιστο ποσοστό κατανολής επί της οφειλής, που ανέρχεται σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 1,50%.

Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί η καταβολή των τόκων που χρεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα επιτόκια και ο άτοκος δανεισμός

Το κόστος της υπερανάληψης για τους απλούς καταθετικούς διαμορφώνεται σε διψήφια ποσοστά, λίγο πάνω από το 10%.

Ωστόσο, τα επιτόκια είναι σαφώς πιο χαμηλά όταν πρόκειται για λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης, καθώς όπως προαναφέρθηκε το ρίσκο είναι χαμηλότερο για την τράπεζα.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες χορηγούν ένα ποσό ύψους 150 ή 200 ευρώ άτοκα. Έτσι, ο πελάτης έχει ένα επιπλέον ποσό κάθε μήνα στο λογαριασμό του που μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς κόστος.

Επιπλέον, κάποιες τράπεζες κάνουν έκπτωση στο επιτόκιο σε πελάτες personal και private banking.