A- A+
Δάνεια σε επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις ως του 25% του κύκλου εργασιών τους από Μάιο

Ανοίγουν το Μάιο οι αιτήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων με δάνεια που θα είναι εγγυημένα κατά 80% από το κράτος και φτάνουν ως το 25% του τζίρου τους.

Οι ενδιαφερόμενοι, που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, θα μπορούν από τις αρχές του επόμενου μήνα να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις.

Η εξέταση των αιτημάτων θα γίνεται από τις τράπεζες, με βάση τα πιστοληπτικά κριτήρια που εξετάζουν οι τελευταίες. Άρα δεν είναι αυτονόητο ότι το δάνειο θα δοθεί.

Ωστόσο, η χορήγηση θα είναι εγγυημένη κατά 80% από το κράτος, γεγονός που μειώνει το ρίσκο, άρα και τις πιθανότητες έγκρισης του αιτήματος χρηματοδότησης.

Επιπλέον, λόγω της μείωσης του κινδύνου για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα επιτόκια θα είναι μειωμένα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το νέο τραπεζικό εργαλείο θα αφορά τις επιχειρήσεις που πλήρωναν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους έως το τέλος του 2019.

Το ύψος του δανείου

Το ύψος της χορήγησης θα μπορεί να φτάνει έως και το 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ωστόσο, η τράπεζα μπορεί να χοργήσει επιπλέον ποσά, πέρα του 25% του τζίρου της επιχείρησης. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση το υπερβάλλον ποσό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι εγγυημένο από το κράτος.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση με τελευταίο ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ θα μπορεί να αιτηθεί για δάνεια 25.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 20.000 ευρώ θα είναι εγγυημένα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε όποια τράπεζα θέλουν, ενώ έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να δίνουν εύκολα τα δάνεια.

Όπως είπε ο ίδιος, η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της, «πήρε πάνω της» το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν ώστε οι τράπεζες να έχουν μηδενικό ρίσκο.

«Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα παρακολουθώ τις τράπεζες και την ταχύτητα που εγκρίνουν τα δάνεια. Εάν χρειαστεί να ψηφίσω νόμο για να τα δίνουν αυθημερόν θα το κάνω», τόνισε ο υπουργός.