A- A+
Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για στήριξη ανοιχτών και κλειστών επιχειρήσεων

Αποφασισμένη να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτές και κλειστές με κυβερνητική εντολή επιχειρήσεις είναι η κυβέρνηση. Τι εξετάζεται.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις που επιβάλλεται με απόφασή της να παραμείνουν κλειστές. Δείτε εδώ τη λίστα

Συγκεκριμένα, προσφέρει:

  • Αναστολή πληρωμών δόσεων φόρων και ρυθμισμένων οφειλών για 4 μήνες
  • Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για 4 μήνες

Ειδικότερα, αναστέλλονται έως 30/6/2020 όλες οι υποχρεώσεις που είναι πληρωτέες έως 30/3/2020.

Παράλληλα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 16/3 θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα, που θα σφορούν:

  • Τη χορήγηση άτοκων δανείων
  • Την επιδότηση των εργαζομένων για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές και λόγω των έκτακτων αναγκών δεν θα πληρώσουν τις μισθοδοσίες.

Το ποσό εκτιμάται πως θα ανέλθει περί τα 500 ευρώ.

Τι θα γίνει με τις ανοιχτές επιχειρήσεις

Ωστόσο, τα παραπάνω μέτρα αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που με κρατική εντολή παραμένουν κλειστές.

Όλες οι υπόλοιπες, είτε είναι ανοιχτές είτε έχουν κλείσει με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς το παρόν τις παραπάνω διευκολυντικές ρυθμίσεις.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δώσουν άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζομένους γονείς παιδιών έως 15 ετών, με μερική καταβολή του μισθούν τους από το δημόσιο. Πληροφορίες εδώ

Εφάπαξ βοήθημα

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη θα υπάρξει δέσμη μέτρων και για αυτές τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζεται είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος στις επιχειρήσεις.

Ο τρόπος υπολογισμού του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Μία από τις σκέψεις είναι να χορηγείται ποσό ίσο με το κέρδος που χάνει η επιχείρηση το διάστημα που η αγορά έχει νεκρώσει και οι πωλήσεις της έχουν πέσει.

Αυτό θα υπολογίζεται στη βάση σύγκρισης των οικονομικών της επιδόσεων σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Τι θα γίνει με τα δάνεια

Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο γενικό μέτρο για τις πληρωμές δόσεων δανείων, όπως έχει ήδη συμβεί στην Ιταλία, όπου εφαρμόζεται πλήρης αναστολή.

Οι τράπεζες λένε ότι θα εξετάζουν κατά περίπτωση τους πελάτες τους και θα δίνουν μία περίοδο χάριτος βραχυπρόθεσμης διάρκειας, πχ. 3 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πληρώνουν μόνο τόκους ή μέρος αυτών.

Ωστόσο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και εργαζομένων πληγεί από τις έκτακτες συνθήκες λόγω μείωσης του τζίρου και μη καταβολής μισθών αντίστοιχα, δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση και για τα δάνεια.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφασιστεί σε συνεννόηση με το Eurogroup και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ενέχει κόστος για τις τράπεζες, που με κάποιο τρόπο πρέπει να καλυφθεί.

Το θετικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι προς το παρόν δείχνουν ευέλικτοι στην παράκαμψη των κανόνων της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ.