A- A+
Από 2 έως 3 ευρώ το κόστος ανά έμβασμα μέσω e-banking - Τα τιμολόγια ανά τράπεζα

Στα επίπεδα των 2 - 3 ευρώ διαμορφώνεται το κόστος αποστολής εμβάσματος έως του ποσού των 5.000 ευρώ από μία τράπεζα σε μία άλλη.

Κάθε τράπεζα έχει το δικό της τιμολόγιο προμηθειών για αποστολή ευρώ σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εντός Ελλάδας ή εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Δεν έχει δηλαδή διαφορά εάν στείλετε τα χρήματα στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης ή του ΕΟΧ.

Για ποσά από 5.000 έως 12.500 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα, το κόστος αποστολής για τον αποστολέα των χρημάτων διαμορφώνεται σε 1 ή 1,2 ευρώ.

Η χρέωση αυτή όμως δεν είναι μοναδική. Προμήθεια εισπράττει και η τράπεζα του παραλήπτη για το εισερχόμενο έμβασμα.



Παράδειγμα

Αυτό σημαίνει ότι για φτάσει ένα ποσό αυτούσιο στον παραλήπτη, θα πρέπει να υπολογίσετε και τη χρέωση για εισερχόμενα εμβάσματα.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να στείλετε κάπου 5.000 ευρώ, εκτός από την προμήθεια εξερχούμενου εμβάσματος με την οποία θα χρεωθείτε (1 ή 1,2 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα), από το ποσό που θα πάρει ο παραλήπτης θα αφαιρεθεί και η προμήθεια της τράπεζάς τους.

Αν λοιπόν έχετε συμφωνήσει να στείλετε 5.000 ευρώ, θα πρέπει να συνεκτιμήσετε και την τελευταία προμήθεια.

Οι δύο επιλογές στα εμβάσματα

Υπάρχουν δύο επιλογές για να φθάσει στο λογαριασμό του παραλήπτη όλο το ποσό που θέλετε να εμβάσετε:

- Να προσθέσετε στο ποσό της μεταφοράς την προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος, ώστε μετά την αφαίρεσή του να πιστωθούν στο λογαριασμό του παραλήπτη ακριβώς τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί

- Να αποστείλετε το έμβασμα με την επιλογή «OUR». Με τον τρόπο αυτό η προμήθεια με την οποία θα επιβαρυνθεί ο αποστολέας καλύπτει όλα τα έξοδα και των δύο τραπεζών και το ποσό φθάνει ολόκληρο στο λογαριασμό του παραλήπτη.

Το κόστος των online εμβασμάτων

Στους ακόλουθους πίνακες βλέπετε τις χρεώσεις των τραπεζών για εξερχόμενα και εισερχόμενα εμβάσματα.

Στη στήλη «Κανονική Μεταφορά» βλέπετε πόσο θα σας χρεώσει η δική σας τράπεζα, εάν επιλέξετε η προμήθεια του εμβάσματος από την τράπεζα του παραλήπτη, να αφαιρεθεί από το μεταφερόμενο ποσό.

Οι σχετικές χρεώσεις φαίνονται στον πίνακα «Εισερχόμενα Εμβάσματα» σε κάθε τράπεζα.

Στη στήλη «Με μηδενική χρέωση του δικαιούχου» βλέπετε πόσο θα χρεωθείτε για την αποστολή του ποσού αυτούσιου στον παραλήπτη.

Αναλυτικότερα, οι χρεώσεις των τραπεζών είναι οι εξής:

Τι συμφέρει περισσότερο

Είναι προφανές από τους πίνακες ότι σε κάθε περίπτωση η επιλογή «OUR», η χρέωση δηλαδή μίας προμήθειας στον αποστολέα για την εκτέλεση του εμβάσματος, συμφέρει περισσότερο.

Κι αυτό διότι η χρέωση στον παραλήπτη, εάν δεν γίνει το έμβασμα με αυτόν τον τρόπο για ποσά έως 12.500 ευρώ κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ.

Δηλαδή θα χρεωθείτε και με προμήθεια από την τράπεζά σας και ο παραλήπτης θα λάβει λιγότερα χρήματα, καθώς αφαιρεθεί από το ποσό η προμήθεια που επιβάλλει η δική του τράπεζα για εισερχόμενα εμβάσματα.

Η μόνη περίπτωση που δεν συμφέρει η επιλογή OUR είναι το ποσό του εμβάσματος να είναι πολύ χαμηλό, πχ. έως 20 ευρώ.

Κι αυτό διότι δεν επιβάλλονται χρεώσεις εισερχόμενου εμβάσματος, όπως φαίνεται και στους παραπάνω πίνακες, μέχρι ένα χαμηλό ποσό.