A- A+
Σε άτοκους λογαριασμούς το 65% των καταθέσεων στις τράπεζες - Τι χάνουν οι καταθέτες

Επιμένουν στη διατήρηση ρευστών διαθεσίμων σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης οι Έλληνες, με αποτέλεσμα να χάνουν τόκους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου από τα 119 δισ. ευρώ καταθέσεων φυσικών προσώπων, τα 61 δισ. ευρώ περίπου είναι τοποθετημένα στο Ταμιευτήριο και τα 17 δισ. ευρώ σε τρεχούμενους λογαριασμούς.

Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ωστόσο προσφέρουν σήμερα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκονται ελάχιστα πάνω από το 0%, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά ποσά, δηλαδή κάτω από 10.000 ευρώ.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας, που μόνο για χαμηλά υπόλοιπα, δηλαδή έως και τα 1.000 ευρώ, μπορεί να προσφέρουν επιτόκια έως και 0,70%. Ωστόσο, το μερίδιό τους είναι πολύ χαμηλό.

Αυτό σημαίνει ότι το σχεδόν 65% των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες παραμένει παρκαρισμένο σε λογαριασμούς που δεν δίνουν τόκους, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει και νέος γύρος περικοπών που θα εκμηδενίσει τις αποδόσεις.

Φθίνουν τα υπόλοιπα στις προθεσμιακές

Στον αντίποδα, παρά τις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, οι προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν σαφώς υψηλότερα επιτόκια.

Κι όμως, τα υπόλοιπά τους βαίνουν συνεχώς μειούμενα τους τελευταίους μήνες, καθώς μεταφέρονται χρήματα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Αύγουστο τα υπόλοιπά τους έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ και από την αρχή του 2020 κατά 2,20 δισ. ευρώ με αντίστοιχη αύξηση των υπολοίπων στο Ταμιευτήριο.

Η επιλογή αυτή από μεγάλη μερίδα καταθετών συνεπάγεται απώλεια τόκων, καθώς παρ΄ ότι τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας έχουν περικοπεί, είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Που παίζουν τα επιτόκια

Σε συστημικούς ομίλους μπορεί να φτάνουν έως και το 0,25%, ενώ σε μικρές τράπεζες, όπως η Attica Bank διαμορφώνονται έως και το 0,90%.

Εξάλλου, στα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με προγράμματα επιβράβευσης, οι άτοκες παροχές σε είδος, δηλαδή οι δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, αυξάνουν σημαντικά το τελικό κέρδος.

Είναι βέβαιο ότι από το ...τίποτα των απλών καταθετικών προϊόντων,  είναι προτιμότερο να βάλετε τα χρήματά σας σε ένα λογαριασμό προθεσμίας.

Ειδικά στην περίπτωση που δεν προγραμματίζετε κάποια επένδυση ή δεν θα χρειαστείτε τα χρήματα για πληρωμές υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα με δυνατότητα πρόωρης ανάληψης κεφαλαίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς ποινή, ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση στα χρήματά σας.