A- A+
Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση στεγαστικών δανείων ευάλωτων με έως 210 ευρώ το μήνα

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η πλατφόρμα του νέου προγράμματος συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οφειλέτες μπορούν να εξασφαλίσουν επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ το μήνα για το επόμενο 15μηνο, προς πληρωμή των μηνιαίων δόσεών τους.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν την αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Μετά τους 15 μήνες αναμένεται να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα μεταβοβαστεί το ακίνητό τους.

Μίσθωση και επαναγορά

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Τι σημαίνει αυτό; Τα νοικοκυριά έχουν το δικαίωμα να παραμένουν σπίτι τους ως ενοικιαστές για 12 χρόνια, πληρώνοντας ένα κανονικό ενοίκιο με βάση τις προδιαγραφές του ακινήτου τους.

Σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να συνεχίσουν να επιδοτούνται με 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, εφόσον συνεχίζουν να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας..

Μετά την παρέλευση των 12 ετών και εφόσον έχουν πληρωθεί τα μισθώματα, το νοικοκυριό θα έχει τη δυνατότητα επαναγοράς της κατοικίας του στις εμπορικές τιμές εκείνης της περιόδου.

Το κρατικό βοήθημα διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:


Οι δικαιούχοι

Επιλέξιμοι για το νέο πρόγραμμα είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης».

Συγκεκριμένα:

α) Εισόδημα

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) Ακίνητη περιουσία

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

γ) Κινητή περιουσία

Η αξία των κινητών περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κτλ), δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Πού γίνονται οι αιτήσεις

Το πρώτο βήμα για την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα είναι η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την οποία θα βρείτε εδώ.

Κατά την έκδοση της βεβαίωσης ελέγχονται και διασταυρώνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να υποβάλλετε την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεύτερη ευκαιρίας στην ψηφιακή πλατφόρμα που έχει ήδη ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προθεσμίες

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ενδιάμεσο πρόγραμμα είναι οι εξής:

- Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης έχει λάβει χώρα σε προγενέστερο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τις 15.9.2022.

- Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.

Η υποβολή όλων αιτήσεων ολοκληρώνεται με το πέρας των 15 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 15.12.2023 ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όποιο γεγονός συμβεί πρώτο.