A- A+
Άνοιξαν οι εγγραφές για το 6μηνο λαϊκό ΕΓΕΔ - Όλοι οι τίτλοι με απόδοση 3,7% και άνω

Άνοιξαν την Τρίτη και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη οι εγγραφές για το νέο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου, που διατίθεται και σε φυσικά πρόσωπα με υψηλή απόδοση.

Πρόκειται για τίτλο διάρκειας 52 εβδομάδων, που θα λήξει στις 26 Ιουλίου 2024. Όλα τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εγγραφούν για την απόκτησή τους σε τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες έως και την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Τι κερδίζετε

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν ότι θα αποκτήσουν τα έντοκα γραμμάτια στην τιμή της δημοπρασίας.

Θα κερδίσουν δηλαδή την ίδια απόδοση με τους θεσμικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Το ετησιοποιημένο όφελο εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω από τα επίπεδα του 3,7% - 3,8%.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα υψηλή απόδοση και σε κάθε περίπτωση καλύτερη των προθεσμιακών καταθέσεων.

Επιπλέον, οι τόκοι που θα κερδίσετε δεν φορολογούνται, όπως ισχύει με τις τραπεζικές καταθέσεις, στις οποίες η επιβάρυνση φτάνει το 15%.

ADVERTISEMENT

Η εναλλακτική

Εάν δεν προλάβετε να εγγραφείτε για την αγορά των εντόκων γραμματίων μέχρι τη λήξη της προθεσμίας ή θέλετε να αποκτήσετε τίτλους ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης των 15.000 ευρώ, υπάρχει λύση.

Από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου οι νέοι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι στη δευτερογενή αγορά, από όπου μπορείτε να τους προμηθευτείτε, χωρίς όριο στο ύψος της επένδυσης.

Απλά στην προκειμένη περίπτωση η τιμή στην οποία θα τους αποκτήσετε εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Συνήθως όμως τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης ενός τίτλου, η απόδοση δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με αυτήν που προκύπτει κατά τη δημοπρασία του.

ADVERTISEMENT

Οι λοιπές επιλογές

Εξάλλου, οποτεδήποτε μπορείτε να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Σύμφωνα με το κλείσιμο της 23ης Ιανουαρίου 2024 αρκετοί είναι οι τίτλοι που προσφέρουν απόδοση μεγαλύτερη του 3,7%.

Αναλυτικότερα, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

ADVERTISEMENT

Η τελική απόδοση

Να υπολογίζετε ότι η απόδοσή σας θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα.

Η διαφορά είναι αποτέλεσμα των προμηθειών που θα χρεωθείτε για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Όπως και να έχει πάντως, δεν θα βρείτε καλύτερο επιτόκιο σε προϊόν χωρίς ρίσκο για την απώλεια του αρχικού σας κεφαλαίου και με προκαθορισμένη απόδοση.

Αν λοιπόν θέλετε μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά σας, μιλήστε με την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε για να αγοράσετε έντοκα γραμμάτια.

Υπενθυμίζεται ότι ούτε κατά το κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2012 είχαν πειραχθεί οι συγκεκριμένοι τίτλοι. Κανείς δεν έχασε επενδύοντας σε έντοκα γραμμάτια.