A- A+
Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων - Δικαιούχοι και διαδικασία

Θέμα ημερών είναι η λειτουργία της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα χορηγηθεί στους πολίτες το επίδομα καυσίμων, το οποίο θα φτάσει έως και τα 55 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή μέσω της οποίας θα γίνονται οι σχετικές αιτήσεις θα ανοίξει ενδεχομένως αυτήν την εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δηλώνουν έως και 30.000 ευρώ (δηλώσεις 2021 -  εισοδήματα 2020).

Η διαδικασία της αίτησης

Η αίτηση θα γίνεται online μέσω της νέας εφαρμογής, η είσοδος στην οποία θα πραγματοποιείται με τους κωδικούς Taxis.

Ο πολίτης δεν θα χρειαστεί να υποβάλλει κανένα δικαιολογητικό, μιας και το σχετικό πληροφοριακό σύστημα διαλειτουργεί με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της ΑΑΔΕ.

Απλά θα επιλέγει πως θέλει να λάβει τα χρήματα. Με πίστωση στο δηλωμένο στο Taxis λογαριασμό του ή με την έκδοση ψηφιακής κάρτας.

Στη δεύτερη περίπτωση, διαβιβάζονται στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ιδίως το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Στη συνέχεια, πιστώνεται το χρηματικό ποσό στην κάρτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων, ενώ δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του.

ADVERTISEMENT

Τα ποσά της επιδότησης

Αναλυτικότερα, το ποσό κάθε δικαιούχου ανέρχεται σε:

  • Βενζίνη

 - 50 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

- 40 ευρώ για δικαιούχους- ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

- 35 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

- 30 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να εισπράξουν και να δαπανήσουν την επιδότηση μέσω ειδικής χρεωστικής κάρτας που θα εκδώσουν για αυτό το σκοπό, θα πάρουν δώρο 5 ευρώ.

Δηλαδή τα παραπάνω ποσά θα διαμορφωθούν σε 55, 45, 40 και 35 ευρώ αντίστοιχα.


ADVERTISEMENT


  • Πετρέλαιο κίνησης

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στο όνομά τους αυτοκιίνητο DIESEL, πέραν των παραπάνω ποσών, ανάλογα με τον τόπο της κατοικίας τους, λαμβάνουν επιπρόσθετη στήριξη.

Συγκεκριμένα, για το μήνα Απρίλιο, το κράτος επιδοτεί τις τιμές σε κάθε πρατήριο με το ποσό των 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επιδότηση αφαιρείται κατευθείαν απο την τιμή του λίτρου και ο καταναλωτής πληρώνει τη μειωμένη τιμή, χωρίς να παίρνει χρήματα στα χέρια του.

Φυσικά από αυτό το μέτρο θα επωφεληθούν και τα νομικά πρόσωπα που έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Μπορεί να μην λάβουν την επιδότηση των 35 - 55 ευρώ, αλλά θα εξασφαλίσουν τις μειωμένες κατά 0,15 ευρώ το λίτρο τιμές τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι το ποσό της επιδότησης έχει ήδη αφαιρεθεί από τις τιμές πώλησης του καυσίμου σε όλα τα πρατήρια.