A- A+
Προσοχή στις μεταφορές χρημάτων έως τις 19/4 - Ισχύουν αργίες λόγω του Πάσχα των Καθολικών

Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι θέλουν να μεταφέρουν διατραπεζικά χρήματα αυτήν την εβδομάδα, καθώς προβλέπονται αργίες λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 17/4.

Για τους Καθολικούς η Παρασκευή 15 Απριλίου και η Δευτέρα 18 Απριλίου είναι αργίες, Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου δεν θα λειτουργεί το πανευρωπαϊκο σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών (Target2), στο οποίο συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες.

Οι μεταφορές στην Ελλάδα

Αυτό σημαίνει ότι oι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 15 Απριλίου και τη Δευτέρα 18 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 19 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Σε κάθε περίπτωση αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας το διάστημα από 15 έως 18 Απριλίου, η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 19 Απριλίου.

Το ίδιο θα ισχύει και κατά τη χρήση της υπηρεσίας IRIS Online Payments, για άμεση μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, καθώς λειτουργεί και τις αργίες.

Μισθοδοσίες και πληρωμές

Από την άλλη, για την εκτέλεση μισθοδοσιών, στο αρχείο στο e-banking θα πρέπει να καταχωρηθεί ως ημερομηνία εκτέλεσης είτε η Πέμπτη 14 Απριλίου ή Τρίτη 19 Απριλίου, εφόσον η εντολή δοθεί ως τις 14 Απριλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δώσετε εντολή εκτέλεσης συναλλαγής για πληρωμή μισθοδοσίας από την Παρασκευή 15/4 έως τη Δευτέρα 18/4, θα πρέπει να ορίσετε ως ημερομηνία την Τρίτη 19 Απριλίου.

Τα χρήματα θα φτάσουν στο λογαριασμό των εργαζομένων άμεσα, αλλά με ημερομηνία αξίας την 19η Απριλίου

Τέλος, εάν η ημερομηνία εξόφλησης μίας οφειλής είναι η Παρασκευή 15 Απριλίου, για να είστε καλυμμένοι καλό θα ήταν να δώσετε την εντολή έως και την Πέμπτη 14 Απριλίου.