A- A+
Αναρτήθηκε στο Taxis ο ΕΝΦΙΑ 2020 - Πώς θα δείτε φόρος και δόσεις - Πρώτη πληρωμή στις 30/10

Στους λογαριασμούς Taxis των φορολογούμενων έχει αρχίσει να αναρτάται ο λογαριασμός του εφετινού ΕΝΦΙΑ και οι δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αρχικώς δεν λειτουργούσε η καρτέλα «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση», ωστόσο πλέον το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί και οι φορολογούμενοι μπορούν στο υπομενού «Ρυθμίσεις Οφειλών εκτός Ρύθμισης» να δουν τον ΕΝΦΙΑ και το δοσολόγιο.

Ενημέρωση για το φόρο και εκτύπωση του εκκαθαριστικού σημειώματος με τις δόσεις έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μέσω της εφαρμογής του Περιουσιολογίου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη και η δεύτερη δόση πρέπει να πληρωθούν έως και τις 30 Οκτωβρίου, καθώς δόθηκε ένας μήνας παράταση στην πρώτη δόση.

Οι υπόλοιπες 4 θα πρέπει να πληρωθούν την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα από το Νοέμβριο έως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πώς θα τυπώσετε το εκκαθαριστικό

Για να τυπώσετε το εκκαθαριστικό σας σημείωμα, θα πρέπει να εισέλθετε στην εφαρμογή του περιουσιολογίου.

Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Μεταβαίνετε στην εφαρμογή του περιουσιολογίου, κάντε κλικ στο «Εισοδος στην Εφαρμογή» και εισάγετε τα στοιχεία εισόδου στο Taxis.

2. Στη νέα σελίδα που θα εμφανιστεί κάνετε κλικ στο «Είσοδος»

3. Εμφανίζεται η σελίδα «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου». Πάνω αριστερά βλέπετε το έτος που αφορούν οι πληροφορίες.

Λογικά φαίνεται το 2021. Κάντε κλικ στο βελάκι και επιλέξτε 2020.

4. Στο αριστερό μενού κάτω από την ένδειξη «Εκτυπώσεις» κάντε κλικ στο «Στοιχεία δόσεων ΕΝΦΙΑ» και θα εμφανιστεί η οφειλή και οι δόσεις που πρέπει να πληρώσετε.

ADVERTISEMENT

Δόσεις και τρόποι εξόφλησης

Οι καταληκτικές ημερομηνίες των 6 δόσεων είναι οι εξής:

  • 30/10/2020
  • 30/10/2020
  • 30/11/2020
  • 31/12/2020
  • 29/01/2021
  • 26/02/2021

Πρόκειται για την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Οι επιλογές εξόφλησης

Για όσους όμως δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές.

Αυτές είναι οι εξής:

1) Πάγια ρύθμιση

Ακόμη και πριν από την εκπνοή εξόφλησης της πρώτης δόσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν το φόρο στην Πάγια Ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Με αυτήν η αποπληρωμή γίνεται:

  • Σε 12 δόσεις με επιτόκιο 4,50%
  • Σε 24 δόσεις με επιτόκιο 6%

2) Πιστωτικές κάρτες

Όσοι διαθέτουν όμως επαρκή υπόλοιπα σε πιστωτικές τους κάρτες, μπορούν να εξασφαλίσουν την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής έως και το Μάρτιο του 2022.

Ειδικότερα, οι επιλογές των κατόχων πιστωτικών καρτών είναι τρεις:

  • Εφάπαξ εξόφληση όλου του ποσού με πιστωτική κάρτα έως τις 30/10. Με τον τρόπο αυτό μετατίθεται η εξόφληση έως και 50 ημέρες αργότερα
  • Εξόφληση με πιστωτική κάρτα όλου του φόρου και εξόφλησή του στην τράπεζα σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό, η τελική εξόφληση μετατίθεται έως και 50 ημέρες
  • Εξόφληση κάθε μίας εκ των 6 μηνιαίων δόσεων σε έως και 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται έως και το Μάρτιο του 2022.