A- A+
Αυτά είναι τα 26 ακριτικά νησιά που απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που απαλλάσσει τους κατοίκους 26 ακριτικών νησιών της χώρας από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη ιδιοκτησία τους.

Πρόκειται για τα δικαιώματα στα ακίνητα, που ανήκουν σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, που έχουν την κύρια κατοικία τους σε συγκεκριμένα ακριτικά νησιά με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων διακοσίων 1.200 κατοίκων.

Από την άλλη, όλα τα νομικά πρόσωπα, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών, συνεχίζουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ κανονικά.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η ενίσχυση των νησιωτών, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα σε μικρά, από άποψη πληθυσμού, ακριτικά νησιά.

Η λίστα με τα νησιά

Η προτεινόμενη ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από την κατάθεσή της στη Βουλή των Ελλήνων και εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 και εφεξής.

Η ρύθμιση αφορά κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ρόδου και Κω, καθώς και του δήμου Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας

Ειδικότερα, πρόκειται για τα ακόλουθα νησιά:

  1.     Ηρακλειά
  2.     Δονούσα
  3.     Σχοινούσα
  4.     Σίκινος
  5.     Ανάφη
  6.     Θηρασιά
  7.     Κουφονήσι
  8.     Γαύδος
  9.     Ψέριμος
  10.     Τήλος
  11.     Οινούσσες
  12.     Λειψοί
  13.     Κάσος,
  14.     Οθωνοί
  15.     Καστελλόριζο
  16.     Αρκιοί
  17.     Αντίπαξοι
  18.     Αγιος Ευστράτιος
  19.     Ψαρά
  20.     Αγαθονήσι
  21.     Γυαλί
  22.     Φούρνοι
  23.     Ερεικούσα
  24.     Χάλκη
  25.     Νίσυρος
  26.     Μαθράκι