A- A+
Ποιοι δικαιούνται και εφέτος πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή έκπτωση 50% στο φόρο

Διατηρείται και φέτος το καθεστώς έκπτωσης 50% ή πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα και μικρή περιουσία.

Εκτιμάται ότι τα σχετικά κριτήρια πληρούν περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες, οι οποίοι για μία ακόμη χρονιά θα πληρώσουν το μισό λογαριασμό ή ακόμη και καθόλου φόρο για την περιουσία τους.

Αναλυτικότερα, οι προϋποθέσεις για το ευνοϊκό καθεστώς που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά, είναι οι εξής:

  • Έκπτωση 50%

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα
150 τμ.

3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των :

  • 85.000 ευρώ για τον άγαμο
  • 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή

Έκπτωση 100% προσφέρεται μόνο σε οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή σε εκείνες που έχουν ως μέλη ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80%.

Ταυτόχρονα, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος, καθώς και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.