A- A+
Ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών το επόμενο 10ήμερο

Την ενεργοποίηση νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες προανήγγειλε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Αν και δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα που εξετάζονται, εκτιμάται ότι θα αφορούν ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, για την κάλυψη των ενεργειακών τους δαπανών.

Επίσης, θα εξειδικευτεί το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί πριν το Πάσχα στους πιο ευάλωτους πολίτες.

Ως προς τις επιχειρήσεις αναμφίβολα θα υπάρξει παρέμβαση για τον περιορισμό των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Μέτρα τύπου πανδημίας;

Δεν αποκλείεται όμως να ενεργοποιήθουν και μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων σε μία περίοδο που η αγορά έχει «κάτσει».

Εξάλλου, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η βελτίωση των όρων για τα δάνεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Πρόσφατα υπουργός της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της διάρκειας εξόφλησής τους από τους 60 μήνες.

Έχουν κυκλοφορήσει και σενάρια που ανεβάζουν τον αριθμό των δόσεων ακόμη και στις 120.

ADVERTISEMENT

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να καταλήξει στο νέα πλέγμα μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την προγραμματισμένη για το επόμενο διήμερο Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Πλέον, είναι πολύ πιθανό το σενάριο να υπάρξει νέα χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και για το 2023, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομικά.

Επιπλέον, δημοσιονομικό χώρο θα δημιουργούσε και η υιοθέτηση της πρότασης του κ. Μητσοτάκη προς την ΕΕ να μην προσμετρώνται οι δαπάνες για την ενεργειακή κρίση στο πρωτογενές αποτέλεσμα της κυβέρνησης.