A- A+
Η νέα λογική σε online και δια ζώσης επαφές με το Δημόσιο - Ο ρόλος του κινητού

Σε βασικό εργαλείο για την εύκολη και ταχεία ολοκλήρωση εργασιών με το δημόσιο, θα αναδειχθεί σε λίγα χρόνια από σήμερα το κινητό μας τηλέφωνο.

Στόχος του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι κάθε συναλλαγή με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, να διεκπεραιώνεται εύκολα, γρήγορα, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

Οι αιτήσεις

Στο πλαίσιο του gov.gr, που ήδη έχει αποπλοποιήσει τη διαδικασία των αιτήσεων σε πλήθος φορέων του δημοσίου, δημιουργείται ένα οικοσύστημα, το οποίο θα διασυνδέσει τις βάσεις δεδομένων όλων των δημόσιων αρχών.

Κατ΄ αρχήν, με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης χωρίς την επίδειξη ταυτότητας, θα ταυτοποιείται τόσο στις δια ζώσης, όσο και στις online επαφές με το δημόσιο.

Το σύστημα ή ο δημόσιος υπάλληλος θα στέλνει μία ειδοποίηση στο κινητό του, η οποία θα του ζητά να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του.

Η σχετική έγκριση θα δίνεται με τη χρήση των βιομετρικών στοιχείων που «ξεκλειδώνουν» το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

ADVERTISEMENT

Η άντληση δεδομένων

Επίσης, εάν ο πολίτης καταθέτει η αίτηση σε ένα φορέα, η οποία απαιτεί την άντληση στοιχείων και από βάσεις δεδομένων τρίτων υπηρεσιών του δημοσίου, πάλι από το κινητό του θα δίνει την έγκριση για την αναζήτηση των απαιτούμενων υπηρεσιών.

Φυσικά, δεν θα χρειάζεται να ψάξει ο ίδιος τα δικαιολογητικά που ζητούνται κατά περίπτωση.

Θα δίνει τη συγκατάθεσή του για την άντληση κάθε απαραίτητου δεδομένου, στον φορέα που γίνεται η αίτησή του.

Στην τελική του μορφή, με το νέο σύστημα θα είναι δυνατή ακόμη και η αυτόματη άντληση κάθε αναγκαίας πληροφορίας για την άμεση διεκεραίωση του αιτήματος.

ADVERTISEMENT

Αυτόματοι έλεγχοι από την Τροχαία

Πρόκειται για αλλαγές που θα επηρεάσουν ακόμη και τον έλεγχό μας από την τροχαία.

Στην προκειμένη περίπτωση, το όργανο θα ζητά από τον πολίτη να του παράσχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που απαιτεί ο έλεγχος, αποστέλλοντας ειδοποίηση στο κινητό του τηλέφωνο.

Ο ελεγχόμενος δεν θα χρειάζεται να επιδείξει δίπλωμα, άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια, ΚΤΕΟ κτλ. Θα αρκεί η έγκριση μέσω του κινητού.