A- A+
Ανακαλύπτουν τα εντελώς δωρεάν εμβάσματα 100.000 χρήστες m-banking κάθε μήνα - Πώς γίνεται

Στα 2,5 εκατομμύρια έχουν φτάσει οι πελάτες των τραπεζών που έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων μεταξύ λογαριασμών, χωρίς καμία προμήθεια.

Μάλιστα, κάθε μήνα το τελευταίο διάστημα 100.000 άτομα ανακαλύπτουν τον τρόπο για να στέλνουν εμβάσματα προς άλλες τράπεζες, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ...σεντ για προμήθειες.

Ο λόγος γίνεται για την υπηρεσία IRIS, μέσω της οποίας διακινήθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2024 περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ, εντελώς δωρεάν.

Τι είναι το IRIS

Το IRIS είναι μία υπηρεσία της ΔΙΑΣ, που επιτρέπει την αποστολή χρημάτων στο δευτερόλεπτο, χωρίς προμήθειες, ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός του παραλήπτη.

Σε αντίθεση με τα κλασικά εμβάσματα που καθυστερούν και επιφέρουν προμήθειες τουλάχιστον 2 ευρώ συνολικά για αποστολέα και παραλήπτη, οι μεταφορές μεταξύ ιδιωτών με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν κοστίζουν τίποτα.

Το δωρεάν εργαλείο είναι διαθέσιμο για εμβάσματα μεταξύ λογαριασμών των ακόλουθων τραπεζών:

  • Alpha Bank
  • Εθνική Τράπεζα
  • Eurobank
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
  • Viva.com
  • Optima bank
  • Attica Bank

Μεταξύ λογαριασμών αυτών των τραπεζών μπορείτε να στέλνετε συνολικά έως 500 ευρώ κάθε ημέρα χωρίς κανένα κόστος.

ADVERTISEMENT

Τι μπορείτε να κάνετε

Αναλυτικότερα, μέσω του IRIS έχετε τις εξής δυνατότητες:

- Να στέλνετε χρήματα σε τρίτους, ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός τους

- Να στέλνετε χρήματα μεταξύ δικών σας λογαριασμών που τηρούνται σε διαφορετικές τράπεζες

Για να γίνει η δουλειά θα χρειαστείτε δύο πράγματα:

- Να γνωρίζετε το κινητό τηλέφωνο του παραλήπτη

- Ο παραλήπτης να είναι και εκείνος εγγεγγραμμένος στην υπηρεσία

Είναι δυνατή η αποστολή έως 500 ευρώ ανά 24ωρο, με την ανανέωση του σχετικού ορίου να γίνεται κάθε ημέρα τα μεσάνυχτα.

Από εκεί και πέρα μπορείτε να εξαντλήσετε το όριο αυτό είτε με μία ή με περισσότερες συναλλαγές.

Φυσικά, ούτε εσείς, ούτε ο παραλήπτης θα χρεωθείτε. Όλα είναι δωρεάν.

Μεταξύ δικών σας λογαριασμών

Επίσης, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορείτε να στέλνετε χρήματα μεταξύ δικών σας λογαριασμών που τηρείτε σε διαφορετικές τράπεζες.

Πόσες φορές δεν έτυχε να θέλετε να μεταφέρετε χρήματα για μία υποχρέωσή σας και ο λογαριασμός του παραλήπτη να βρίσκεται σε τράπεζα, στην οποία εσείς δεν έχετε εκείνη τη στιγμή χρήματα.

Αντί να στείλετε κανονικό έμβασμα, εφόσον ο παραλήπτης δεν έχει ενεργοποιημένο το IRIS, μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα στην ίδια τράπεζα στο δικό σας λογαριασμό και στη συνέχεια από εκεί να εκτελέσετε το έμβασμα.

Έτσι, δεν θα πληρώσετε καμία προμήθεια. Εάν πρόκειται για ποσά άνω των 500 ευρώ, που αποστέλλετε τακτικά, μπορείτε να προγραμματίζετε λίγο πριν την αποστολή τους να μεταφέρετε σε διαδοχικές ημέρες χρήματα μέσω IRIS.

Για παράδειγμα, εάν το ενοίκιό σας πρέπει να πληρωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και ο βασικός σας λογαριασμό είναι στην Alpha Bank, μπορείτε μέσω IRIS να στείλετε τα χρήματα δωρεάν στο λογαριασμό σας στην Πειραιώς.

Και στη συνέχεια να τα μετεφέρετε από εκεί στο εκμισθωτή σας. Αν το ποσό είναι 1.000 ευρώ, μπορείτε να προγραμματίσετε 2 ημέρες πριν την υποχρέωση πληρωμής του, να στείλετε από 500 ευρώ την ημέρα.

ADVERTISEMENT

Οι ρυθμίσεις

Για να κάνετε μεταφορές μεταξύ των λογαριασμών σας, θα πρέπει να προσέξετε σε ποια τράπεζα έχετε ορίσει να δέχεστε χρήματα.

Πρόκειται για μία ρύθμιση που αλλάζει στη στιγμή και όσες φορές θέλετε.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μεταβείτε στο m-banking της τράπεζας στην οποία θέλετε να λάβετε χρήματα και να ορίσετε εκεί το λογαριασμό πίστωσης για την υπηρεσία IRIS.

Με τον τρόπο αυτό όλες οι πιστώσεις θα γίνονται στο συγκεκριμένο λογαριασμό.

Αν θέλετε να τον αλλάξετε θα πρέπει να μεταβείτε στο m-banking της άλλης επιθυμητής τράπεζας και να τον ορίσετε εκεί.

Προσοχή! Στην προκειμένη περίπτωση σημασία έχει σε ποια τράπεζα θέλετε να λάβετε χρήματα. Εκεί θα πρέπει να αλλάζουν κάθε φορά οι ρυθμίσεις.

Μόλις κάνετε την απαραίτητη προσαρμογή, μεταβαίνετε στο m-banking της τράπεζας που τηρείτε χρήματα και επιλέγετε επιστολή IRIS με την εισαγωγή του δικού σας κινητού τηλεφώνου.