A- A+
Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων λόγω μείωσης των πληρωμών με κάρτες

Προς ακύρωση του μέτρου συλλογής αποδείξεων και κατάργηση του σχετικού πέναλντι προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα lockdowns μείωση την κατανάλωση.

Η μείωση αυτή επηρέασε και την αξία των συναλλαγών με κάρτες, η οποία στο σύνολο του 2020 κατέγραψε πτώση σε σύγκριση με το 2019 κατά 22% - 25%.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό μεγάλος αριθμός φορολογούμενων να μην κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων, πληρώνοντας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Τι λέει η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε e-αποδείξεις το 30% του εισοδήματος όλης της χρονιάς.

Μάλιστα από πέρυσι, η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες.

Αν δεν καλυφθεί το 30% του ετήσιου καθαρού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες, προβλέπεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν συλλέχθηκαν.

Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Ωστόσο, με δεδομένο ότι τους προηγούμενους μήνες σε μεγάλο χρονικό διάστημα η αγορά ήταν κλειστή και οι καταναλωτές δεν είχαν εναλλακτική για τις αγορές τους, μεγάλος αριθμός φορολογούμενων δεν φαίνεται να έχει μαζέψει τις απαραίτητες αποδείξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει αποφασίσει την πλήρη κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, αποκλειστικά για τα εισοδήματα του 2020.

Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις δεν θα επιβαρύνεται καθόλου με το πρόστιμο του 22%.

Για το 2021 δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι. Ωστόσο με δεδομένο ότι η αγορά θα μείνει ουσιαστικά κλειστή για τουλάχιστον 3 μήνες, δεν αποκλείεται να έχουμε παρέμβαση και στις δηλώσεις των εφετινών εισοδημάτων.