A- A+
Μείωση των πληρωμών με κάρτα από το Μάρτιο του 2020 λόγω πανδημίας - Αναλυτικά στοιχεία

Η συνεχώς αυξανόμενη τάση στον αριθμό και την αξία των πληρωμών με κάρτες έως τις αρχές του 2020 διακόπηκε από την πανδημική κρίση τον Μάρτιο του 2020.

Πρόκειται βέβαια για μία εξέλιξη που συνδέεται με τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς κατά τη διάρκεια των lockdown δεν υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις η δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονικές πωλήσεις, όσο τα κατστήματά τους είναι κλειστά.

Νέα στοιχεία από το ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες 12-πλασιάστηκε μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το 2015 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2020.

Ωστόσο, η συνεχώς αυξανόμενη τάση στον αριθμό και την αξία των πληρωμών με κάρτες έως τις αρχές του 2020 διακόπηκε από την πανδημική κρίση τον Μάρτιο του 2020.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως πως οι ρυθμοί ανάπτυξης συνέχισαν να είναι μεγάλοι τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Θεωρείται συνεπώς εύκολο να επανέλθουμε σε ανοδική τροχιά όταν ανοίξει πλήρως η οικονομία.


Ανοδικά ο αριθμός συναλλαγών

Βέβαια, παρά την αντιστροφή των τάσεων από τον Μάρτιο που ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την αξία των συναλλαγών, ο αριθμός των συναλλαγών παρουσιάζει μία ήπια άνοδο σε σχέση με το 2016.

Η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες από το 2015 οφείλεται κυρίως στις χρεωστικές κάρτες που εμφανίζουν υψηλότερη διείσδυση κατά σχεδόν 11 φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη στις πιστωτικές κάρτες.

Ωστόσο, η χρήση πιστωτικών καρτών σε όρους αξίας είχε κερδίσει δυναμική στις αρχές του 2020 ως προς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής.

Επιπλέον, η ετήσια αύξηση στην αξία των συναλλαγών επιταχύνθηκε μόνο για πιστωτικές κάρτες στις αρχές του 2020.



Τι έγινε μετά την πανδημία

Εν μέσω πανδημίας, η συχνότητα των ψηφιακών πληρωμών αυξήθηκε αλλά με συναλλαγές χαμηλότερης αξίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η μέση αξία συναλλαγής να έχει μειωθεί στα σχεδόν 2/3 των προηγούμενων ετών

Ειδικότερα, η μέση αξία συναλλαγής μειώθηκε κατά 35,5% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.

Όσον αφορά την αξία, οι χρεωστικές κάρτες είχαν μεγαλύτερη μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με τις πιστωτικές κάρτες

Όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, οι χρεωστικές κάρτες παρουσίασαν μέτρια αύξηση.

Πού ψωνίζουμε πιο πολύ με κάρτα

Η συχνότητα των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα επιταχύνθηκε το 2020 πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τις πληρωμές με φυσική παρουσία.

Όσον αφορά την αξία, η χρήση καρτών με φυσική παρουσία φαίνεται να αντικαθίσταται εν μέρει από διαδικτυακές συναλλαγές από την έναρξη της πανδημίας

Τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα ενδυμάτων, τα βενζινάδικα και άλλα καταστήματα λιανικής αποτελούν πρωταγωνιστές σε ψηφιακές συναλλαγές τα τελευταία τέσσερα χρόνια