A- A+
Αγορά ελαστικών για το ΙΧ σας χωρίς να σας ...κοροϊδέψουν - Νέα κοινοτική οδηγία

Σύντομα, οι καταναλωτές θα ενημερώνονται καλύτερα όταν επιλέγουν καινούργια ελαστικά για τα αυτοκίνητά τους, καθώς ενεργοποιείται σχετικός κοινοτικός κανονισμός.

Αυτό θα καταστεί εφικτό με το νέο κανονισμό που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με νέους κανόνες για την επισήμανση των ελαστικών όσον αφορά παραμέτρους όπως η εξοικονόμηση καυσίμου, η πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα και ο θόρυβος.

Στόχος του είναι να καταστήσει τις επισημάνσεις πιο ευκρινείς και να παράσχει στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες ώστε να μπορούν να επιλέγουν ασφαλέστερα και πιο αποδοτικά ως προς την κατανάλωση και λιγότερο θορυβώδη ελαστικά.

Ο νέος κανονισμός θα πρέπει τώρα να εγκριθεί τυπικώς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



Τι αλλάζει στις αγορές

Ο κανονισμός εισάγει ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε προηγούμενους κανόνες.

Συγκεκριμένα:

  • Ευκρινείς σημάνσεις

Οι επισημάνσεις θα καταστούν πιο ευκρινείς και σαφείς για τους καταναλωτές χάρη στις νέες υποχρεώσεις τοποθέτησής τους και απάλειψης των μη χρησιμοποιούμενων κατηγοριών επιδόσεων από την κλίμακα.

  • Πρόσφυση στο χιόνι

Θα προστεθούν εικονίδια για την πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο και θα επικαιροποιηθεί ο σχεδιασμός της επισήμανσης.

  • Διάρκεια ζωής

Ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την προσθήκη παραμέτρων σχετικά με το χιλιομετρικό προσδόκιμο και την αντοχή στη φθορά όταν καταστούν διαθέσιμες κατάλληλες μέθοδοι δοκιμής.

Αυτό αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της ποσότητας μικροπλαστικών που καταλήγουν στο περιβάλλον λόγω της φθοράς των ελαστικών.