A- A+
Αυξήθηκαν 200% οι παράνομες χρεώσεις σε πελάτες τραπεζών - Ποιο είναι το κόλπο

Δράση για την καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης αναλαμβάνει η Αστυνομία, σε συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς τα περιστατικά αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα τα στοιχεία που συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων μερών την Τετάρτη, τους τελευταίους 9 μήνες οι online απάτες έχουν αυξηθεί κατά 200%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ έχουν καταλήξει σε αυτό το διάστημα στα χέρια επιτήδειων.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και να συσταθεί ένα συντονιστικό κέντρο Αστυνομίας, τραπεζών και Τράπεζας της Ελλάδος, για τον άμεσο εντοπισμό των δραστών.

Οι πιο συχνές απάτες

Η ουσία πάντως είναι ότι είναι αδύνατη η παράνομη μεταφορά χρηματικών ποσών από το λογαριασμό e-banking ενός πελάτη ή τη χρέωση της κάρτας του, αν ο ίδιος δεν παράσχει τη σχετική πρόσβαση στους επιτήδειους.

Κι αυτό, διότι για να εκτελεστεί μία συναλλαγή απαιτούνται τα εξής:

  • Στοιχεία εισόδου στο e-banking
  • Κωδικοί μίας χρήσης στο κινητό ή ειδοποιήσεις στο mobile banking

Για παράφειγμα να γίνει μία online αγορά με χρήση κάρτας, θα πρέπει το θύμα να την αποδεχθεί στο app του ή να ενημερώσει τον επιτήδειο για τον κωδικό μίας χρήσης που λαμβάνει εκείνη τη στιγμή μέσω SMS.

ADVERTISEMENT

Η κλοπή καταθέσεων

Από την άλλη, για την κλοπή καταθέσεων, δηλαδή τη μεταορά χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς των δραστών, θα πρέπει οι τελευταίοι να γνωρίζουν τους κωδικούς e-banking.

Επιπλέον, θα πρέπει τα θύματα να αποδεχθούν τη συναλλαγή που θέλουν να εκτελέσουν οι επιτήδειοι είτε μέσω μέσω του mobile app τους ή με την ενημέρωσή τους για τον κωδικό μίας χρήσης που έλαβαν.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να αποσπάσουν τα παραπάνω από τους αναποψίαστους πελάτες.

Αν λοιπόν δεν δίνετε σε κανένα τα παραπάνω στοιχεία, δεν κινδυνεύετε καθόλου.

Να ξέρετε ότι η τράπεζάς σας δεν θα σας ζητήσει ποτέ και για κανένα λόγο προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικοί e-banking ή κωδικούς μίας χρήσης.