A- A+
Αυξήσεις φωτιά στον ΕΝΦΙΑ σε 3.754 περιοχές - Ποιες είναι και πώς θα επηρεαστούν

Μεγάλες αυξήσεις αναμένονται στον ΕΝΦΙΑ του 2020, καθώς άμεσα εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών περισσότερες από 3.700 περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, η βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς έως σήμερα λαμβάνονταν υπόψιν μειωμένες αξίες για τον προσδιορισμό του φόρου.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ο προσδιορισμός νέων αντικειμενικών αξιών θα γίνει σε συνολικά 3.754 περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, αλλά και σε εμπορικές περιοχές που είναι εκτός σχεδίου.

Έτσι, μπορεί το βεβαιωθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ να μειωθεί και εφέτος, ωστόσο για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι παραπάνω αλλαγές θα φέρουν σημαντικές αυξήσεις.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Αναλυτικότερα, η νέα πολιτική προσδιορισμού των αξιών θα επηρεάσει:

- Ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως

Στις 10.216 ζώνες της επικράτειας που εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα προστεθούν 3.754 περιοχές.

- Ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως

Στις περιπτώσεις αυτές ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με τη κατώτερη τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει ο οικισμός που παραμένει εκτός σχεδίου.

Στις αλλαγές που προωθούνται είναι να υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες βάσει ενός νέου αλγορίθμου, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και άλλα δεδομένα πέραν της κατώτατης τιμής ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει το ακίνητο.

Αυτό το σύστημα θα έχει άμεση εφαρμογή σε περιοχές-φιλέτα που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, όπως είναι για παράδειγμα τουριστικές περιοχές στη Μύκονο και σε άλλους οικισμούς των Κυκλάδων, αλλά και παραλιακές περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής.