A- A+
Έρχονται ως το Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές αξίες - Πώς θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2020

Σε 330 εκτιμητές ακινήτων ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ο προσδιορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών, βάση των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2020.

Οι νέες αξίες θα αφορούν συνολικά 10.000 περιοχές, εκ των οποίων σε 3.500 υπάρχουν ακίνητα που σήμερα δεν είναι ενταγμένα στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των τιμών.

Οι εκτιμητές έχουν προθεσμία να παραδώσουν το πόρισμά τους για το 50% των περιοχών έως και τις 21 Φεβρουαρίου και για τα υπόλοιπο έως τις 17 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες του υπουργείοy Οικονομικών θα περάσουν από κόσκινο τις νέες αντικειμενικές αξίες, για να διαπιστώσουν εάν όντως ταυτίζονται με τις εμπορικές.

Στόχος είναι μέχρι το Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι νέες αντικειμενικές αξίες να έχουν οριστικοποιηθεί για να ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Η επίδραση στον ΕΝΦΙΑ

Ο φόρος ακινήτων θα επηρεαστεί τόσο από τις νέες τιμές ζώνης, όσο και από ενδεχόμενη μείωση του συνολικού ποσού που θα βεβαιωθεί.

Υπενθυμίζεται πως στόχος της κυβέρνησης μετά τη μείωσή του κατά 20% το 2019 είναι να υπάρξει νέα αποκλιμάκωση κατά 8% εφέτος.

Στο πλαίσιο αυτό ο νέος ΕΝΦΙΑ θα επηρεαστεί ως εξής:

- Θα αυξηθεί σίγουρα σε περιοχές που θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών μεγαλύτερη της μείωσης του βεβαιωμένου ποσού

- Θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα σε περιοχές με αύξηση των αντικειμενικών αξιών ίση με τη μείωση στο βεβαιωθέν ποσό

- Θα μειωθεί σε περιοχές με αύξηση των αντικειμενικών αξιών μικρότερη της μείωσης του βεβαιωμένου ποσού και σε περιοχές με μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τα παραπάνω, υποψήφιες περιοχές για αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι όσες εμφανίζουν σημαντική άνοδο των αξιών λόγω τουρισμού και βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επίσης, σημαντικές επιβαρύνσεις είναι πιθανό να έχουν ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου και θα ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πάντως στα ακίνητα της μεσαίας τάξης οι όποιες αυξήσεις από τις αντικειμενικές αξίες να αντισταθμιστούν από τη μείωση των συντελεστώ υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.