A- A+
Αύξηση της ζήτησης για προθεσμιακές στις αρχές του 2024 - Οι κινήσεις των αποταμιευτών

Επιταχύνθηκε στις αρχές του 2024 η άνοδος των υπολοίπων σε λογαριασμούς προθεσμίας, με τα νοικοκυριά να τοποθετούν περισσότερα χρήματα σε προϊόντα της κατηγορίας

Στο τέλος Ιανουαρίου φυσικά πρόσωπα είχαν τοποθετήσει σε προθεσμιακές καταθέσεις 36,26 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το τέλος του 2020.

Πλέον, περισσότερο από το 1/4 των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες βρίσκεται σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Οι επιλογές των καταθετών

Οι καθαρές εισροές σε προθεσμιακές καταθέσεις τον πρώτο μήνα του 2024 έφτασαν τα 364 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 83 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023.

Μπορεί οι μεταβολές στα υπόλοιπα της κατηγορίας να μην είναι πλέον μεγάλες, ωστόσο είναι εμφανής η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο λόγος είναι ότι κάποιοι καταθέτες έσπευσαν να κλειδώσουν ένα σίγουρο εισόδημα από τα χρήματα που τηρούν στην τράπεζα, ενόψει της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Λόγω αυτής της προοπτικής, δεν είναι λίγες οι τράπεζες που προχώρησαν τον προηγούμενο μήνα σε αναπροσαρμογές στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων που προσφέρουν.

ADVERTISEMENT

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές::

- Η Alpha Bank προχώρησε σε κατάργηση της 24μηνης προθεσμιακής κατάθεσης που προσέφερε μέχρι εκείνη τη στιγμή στους πελάτες της, ενώ όπως θα δείτε αναλυτικά παρακάτω αύξησε τα επιτόκια στην 6μηνη διάρκεια και τα μείωσε στη 12μηνη

- Η Attica Bank κατάργησε 12μηνα προγράμματα, προχώρησε σε μειώσεις στα ετήσια, 18μηνα και 24μηνα προϊόντα που συνεχίζει να προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα αύξησε τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις 6μηνης διάρκειας

- Η Εθνική Τράπεζα μείωσε τις αποδόσεις στους λογαριασμούς διάρκειας 15 και 18 μηνών.

- Η Παγκρήτια Τράπεζα λάνσαρε μία νέα online προθεσμιακή κατάθεση, που διατέτει αποκλειστικά μέσω του e-banking της, για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Ωστόσο, τα επιτόκιά της δεν ξεπερνούν το 1,2%.

ADVERTISEMENT

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνονται από τον ερχόμενο Ιούνιο και θα έχουν περικοπεί στο μισό έως και το τέλος του 2025.

Εφόσον προεξοφληθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο αυτή η αλλαγή, οι τράπεζες στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσουν σε επιθετικότερες μειώσεις στα επιτόκια που προσφέρουν μέσω λογαριασμών προθεσμίας.

Στο επίκεντρο των μειώσεων θα βρεθούν οι αποδόσεις των προϊόντων με διάρκεια 12 μηνών και άνω.

Για το λόγο αυτό όσοι έχετε χρήματα στην άκρη και θέλετε να τα κρατήσετε στην τράπεζα, θα πρέπει σύντομα να λάβετε την απόφαση για το αν θα τα τοποθετήσετε σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να κλειδώσετε το επιτόκιό σας έως και τις αρχές του 2026 και να συνεχίζετε να εισπράττετε τόκους με βάση τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και όταν η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη θα έχει χαλαρώσει σημαντικά.

Μέσω του Moneyonline μπορείτε να βρείτε άμεσα το καλύτερο επιτόκιο για τα χρήματά σας.