A- A+
Αύξηση της ζήτησης για προθεσμιακές καταθέσεις και των επιτοκίων βλέπει η Τράπεζα Πειραιώς

Την αύξηση της ζήτησης για προθεσμιακές καταθέσεις την ερχόμενη τριετία και την ενίσχυση των αποδόσεών τους προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται μία εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας της περιόδου 2024 - 2026 και η οποία λαμβάνει υπόψιν της τη μείωση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ από εφέτος.

Παρά τη μείωση ωστόσο του κόστους χρήματος στην ευρωζώνη, η διοίκηση του συστημικού ομίλου αναμένει ότι το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων επί του συνόλου των αποταμιεύσεων που τηρούνται σε λογαριασμούς της θα αυξηθεί σημαντικά.

Επίσης, βλέπει ταυτόχρονη ενίσχυση των αποδόσεων στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας, που θα επιδράσει ανοδικά στα έξοδα για τόκους που καταβάλλει στους πελάτες της.

Οι εκτιμήσεις

Αναλυτικότερα, στο business plan της τριετίας 2024 - 2026, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει τις εξής μεταβολής:

1. Μερίδιο προθεσμιακών καταθέσεων

Από 22% στο τέλος του 2023 το μερίδιο των λογαριασμών προθεσμίας επί του συνόλου της καταθετικής βάσης θα ανέλθει σε 30% τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Στο αμέσως επόμενο 12μηνο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στα επίπεδα του 34%, στα οποία και αναμένεται να παραμείνει το 2026.

2. Τα επιτόκια

Ανοδικές τάσεις στα επιτόκια αναμένει η τράπεζα για εφέτος. Εκτιμά ότι το μέσο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων θα αυξηθεί από το 1,6% το 2023 σε 2,3% το 2024.

Για το 2025 θα υποχωρήσει στο 2,2%, για να αποκλιμακωθεί στο 1,7% περίπου το 2026.

Σημειώνεται πάντως πως η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνονται από το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Η διοίκησή της δεν βλέπει προς το παρόν ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για την πορεία των σχετικών δεικτών και επέλεξε να διατηρήσει τις προβλέψεις της αμετάβλητες ως προς αυτό.

Αν η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ξεκινήσει τελικά νωρίτερα, θα υποχωρήσουν ταχύτερα οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

ADVERTISEMENT

Οι τάσεις σήμερα

Αυτή τη στιγμή η αγορά βρίσκεται εν αναμονή των πρώτων μειώσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ, που εκτιμάται ότι το αργότερο έως το καλοκαίρι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Λόγω αυτών των προσδοκιών οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αναπροσαρμόσει τα επιτόκια και το χαρτοφυλάκιο των λογαριασμών προθεσμίας που διαθέτουν.

Στις πρώτες κινήσεις που έχουν καταγραφεί έχουν αποσυρθεί ορισμένα προϊόντα διάρκειας άνω των 12 μηνών, ενώ περιορισμένες είναι οι μειώσεις στα προγράμματα με μικρότερη διάρκεια.

Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζουμε στην έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και φυσικά όταν θα ξεκινήσει.

Δεν αποκλείεται ωστόσο οι προς τα κάτω αναπροσαρμογές των αποδόσεων να περιοριστούν στις μεγάλες διάρκειες και τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων στα λοιπά προϊόντα να παραμείνουν σταθερά ή ακόμη και να αυξηθούν.

ADVERTISEMENT

Οι ανάγκες σε ρευστότητα

Άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες δεν αύξησαν από το καλοκαίρι του 2022 ανάλογα με την πορεία των πανευρωπαϊκών δεικτών τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα οποία παραμένουν χαμηλότερα σε σύκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η ψαλίδα αυτή να κλείσει τους επόμενους μήνες, προς όφελος των καταθετών.

Αυτό προβλέπει στις εκτιμήσεις της και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Επίσης, άλλος ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την πορεία των επιτοκίων είναι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε ρευστότητα.

Αυτήν την στιγμή οι σχετικοί δείκτες είναι εξαιρετικά εύρωστοι. Ωστόσο, οι ελληνικοί όμιλοι θα πρέπει τους επόμενους μήνες να αποπληρώσουν δάνεια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα, στοχεύουν σε αύξηση των δανειοδοτήσεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από τις καταθέσεις των πελατών τους.

Αν λοιπόν προκύψει ανάγκη αύξησης της ρευστότητας, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις θα παραμένουν ελκυστικά για την προσέλκυση καταθετών.

ADVERTISEMENT

Οι επιλογές σήμερα

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην ελληνική αγορά αρκετές επιλογές για την εξασφάλιση υψηλών αποδόσεων, ακόμη και άνω του 2% για διάστημα 12 μηνών.

Οι τόκοι μπορεί να καταβάλλονται ανά τακτά διαστήματα, στη λήξη του προϊόντος ή προκαταβολικά, αν και στην τελευταία περίπτωση οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες.

Το Moneyonline συγκέντρωσε τις καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις 12μηνης διάρκειας με τα σημερινά δεδομένα για διάφορά ποσά και σας τις παρουσιάζει.

Για άλλες διάρκειες ή ποσά κάντε κλικ εδώ


10.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

50.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

100.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

150.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

300.000 ευρώ