A- A+
Αυξάνονται οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις 15 - 24 μηνών - Καλύτερα επιτόκια

Νέα αύξηση σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας άνω των 12 μηνών, μετά το λανσάρισμα νέων προγραμμάτων από τις τράπεζες.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία της αγοράς καταδεικνύουν το αυξημένο ενδιαφέρον των καταθετών για προϊόντα αυτής της διάρκειας.

Πότε συμφέρουν

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι τελικές ετησιοποιημένες αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας 15, 18 και 24 μηνών είναι υψηλότερες των προγραμμάτων με διάρκεια έως 12 μήνες.

Από τα στοιχεία Ιανουαρίου 2023 προκύπτει ότι οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις έκλεισαν με μεσοσταθμικό επιτόκιο:

  • 0,46% για διάρκεια έως 12 μήνες
  • 1,06% για διάρκεια άνω των 12 μηνών και έως 2 έτη

Επιπλέον, στα περισσότερα προϊόντα με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων χωρίς ποινή την ημέρα καταβολής των τόκων.

Με τον τρόπο αυτό ο καταθέτης εξασφαλίζει για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ένα σίγουρο εισόδημα και εφόσον χρειαστεί τα χρήματά του ή τα επιτόκια αυξηθούν εκ νέου, έχει το δικαίωμα να σπάσει την προθεσμιακή κατάθεση.

Κι αυτό χωρίς πέναλτι πρόωρης ανάληψης και αφού έχει προηγουμένως εισπράξει τους τόκους της τελευταίας περιόδου εκτοκισμού.

ADVERTISEMENT

Προσοχή στα αυξανόμενα επιτόκια

Σημειώνεται πάντως ότι πολλά από τα προγράμματα διάρκειας άνω των 12 μηνών διατίθενται με αυξανόμενα επιτόκια ανά περίοδο εκτοκισμού.

Αυτό σημαίνει ότι τους πρώτους μήνες οι αποδόσεις είναι χαμηλές, συνήθως ξεκινούν από το 0,50%, και όσο περνά ο καιρός ενισχύονται, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 3,10%.

Αν λοιπόν κάποιος σπάσει την προθεσμιακή κατάθεση τους πρώτους μήνες ζωής της, θα κερδίσει σε αυτό το διάστημα λιγότερους τόκους σε σχέση με το αν είχε επιλέξει εξ  αρχής ένα πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο και μικρότερη διάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline, μπορείτε να εντοπίσετε ποια προγράμματα διατίθενται με αυξανόμενα επιτόκια.

Εάν ισχύει αυτό, υπάρχει η ένδειξη «ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ» δίπλα στην ονομασία του κάθε προϊόντος.

ADVERTISEMENT

Τι έγινε τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Ιανουάριο ανανεώθηκαν ή συνάφθηκαν νέες προθεσμιακές καταθέσεις ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου τα 462 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς διάρκειας από 15 έως 24 μήνες. Πρόκειται περίπου για το 6,5% των νέων προθεσμιακών καταθέσεων.

Το σχετικό μέγεθος καταγράφει σημαντική άνοδο από τα τέλη του 2022.

Από 33 εκατ. ευρώ το Οκτώβριο του 2022, αυξήθηκε στα 58 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο, στα 229 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο και στα 462 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι τα νούμερα θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Η παραπάνω τάση συνεχίστηκε και το Φεβρουάριο, καθώς οι περισσότερες τράπεζες λάνσαραν νέα προνομιακά προϊόντα τις τελευταίες εβδομάδες.