A- A+
Αδύνατες οι αγορές με κάρτες σε e-shop χωρίς συνδρομή e-banking ή χωρίς mobile app

Μόνο με τη χρήση μεθόδων ισχυρής ταυτοποίησης είναι δυνατή πλέον η πραγματοποίηση αγορών με τις κάρτες σας στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλεια των συναλλαγών εντός ΕΕ, από 01.01.2021 απαιτείται σε ορισμένες e-commerce συναλλαγές, αναλόγως του ποσού και άλλων χαρακτηριστικών της συναλλαγής, ισχυρή εξακρίβωση ταυτότητας του κατόχου.

Πρόκειται για μία έξτρα και απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας, ώστε να αποτρέπεται τυχόν μη εξουσιοδοτημένη χρήση της κάρτας σας.

Αυτό σημαίνει ότι για να κάνετε μία ηλεκτρονική αγορά δεν αρκεί πλέον η πληκτρολόγηση των στοιχείων της κάρτας, συμπεριλαμβανομένου και του τριψήφιου κωδικού ασφαλείας που συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος του πλαστικού.

Χρειάζεται και τουλάχιστον ένας δεύτερος τρόπος ταυτοποίησης, ο οποίος παρέχεται μέσω e-banking, mobile banking ή ειδικών εφαρμογών.

Οι επιλογές ανά τράπεζα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη προσαρμόσει τα συστήματά τους για να ικανοποιείται η παραπάνω δικλείδα ασφαλείας.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατή η ολοκλήρωση συναλλαγών με τη χρήση extra PIN που αποστέλλεται στο κινητό σας, ωστόσο και αυτή η μέθοδος ταυτοποίησης δεν θεωρείται ασφαλής και σύντομα θα καταργηθεί.

Αναλυτικότερα, για να κάνετε online αγορές με τις κάρτες σας είναι απαραίτητα τα εξής:

  • Alpha Bank

Οι αγορές με τις κάρτες σας στο διαδίκτυο θα ολοκληρώνονται μόνο αν η ταυτοποίησή σας μπορεί να γίνει μέσω των ειδοποιήσεων myAlpha Code.

Έτσι σας προσφέρεται η δυνατότητα:

1. Να επιλέγετε τον τρόπο με τον οποίο επιβεβαιώνετε τις αγορές σας στο διαδίκτυο, μέσω Push Notifications, SMS* ή Viber*

2. Να ενημερώνεστε αναλυτικά για τη συναλλαγή που πρόκειται να ολοκληρώσετε, με τα στοιχεία της επιχείρησης, το ποσό και την ημερομηνία της συναλλαγής, αλλά και τα τελευταία 4 ψηφία της κάρτας σας, για να γνωρίζετε με ακρίβεια ποια συναλλαγή αποδέχεστε.

Σημειώνεται ότι η αποστολή του στατικού κωδικού μιας χρήσης, με μήνυμα  στο κινητό σας τηλέφωνο, σύντομα θα διακοπεί.

Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο myAlpha Mobile και η ενεργοποίηση των Push Notifications.


ADVERTISEMENT


  • Eurobank

Όταν κάνετε αγορές με τις κάρτες σας μέσω e-banking, η εξακρίβωση της ταυτότητάς σας γίνεται με τη χρήση 2 ή περισσότερων στοιχείων που:

- Μόνο εσείς γνωρίζετε – π.χ. το 4-ψήφιο PIN με το οποίο συνδέεστε στο Eurobank Mobile App ή ο Κωδικός μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε με SMS.

- Μόνο εσείς έχετε – π.χ. το κινητό σας ή κάποιο smart wearable.

- Ένα μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό σας – π.χ. δακτυλικά αποτυπώματα ή χαρακτηριστικά προσώπου.

Ειδικότερα, η ταυτοποίησή σας γίνεται ως εξής:

- Με είσοδο στο Eurobank Mobile App μέσω 4ψήφιου PIN ή βιομετρικών στοιχείων.

-  Με τον Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε στο κινητό που έχετε δηλώσει στο e-Banking, εάν δεν έχετε Eurobank Mobile App.


ADVERTISEMENT


  • Εθνική Τράπεζα

Οι επιλογές στην Εθνική Τράπεζα είναι περισσότερες σε σχέση με τις άλλες τράπεζες ως προς την ταυτοποίηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, η ισχυρή ταυτοποίηση γίνεται με έναν από τους εξής τρόπους:

- Μέσω Mobile Banking

Μέσω της εφαρμογής NBG Mobile Banking μπορείτε να εγκρίνετε τις συναλλαγές που πραγματοποιείτε και οι οποίες απαιτούν την αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του Χρήστη (Strong Customer Authentication - SCA).

Δηλαδή πρέπει να εισέλθετε στην εφαρμογή με χρήση 4ψήφιου PIN ή βιομετρικών στοιχείων που χρησιμοποιείτε για είσοδο στο m-banking.

- Μέσω Internet Banking

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες στην υπηρεσία Internet Banking της Εθνικής Τράπεζας μπορείτε εφεξής να ολοκληρώνετε τη διαδικασία ισχυρής ταυτοποίησης για τις συναλλαγές σας, κάνοντας χρήση των προσωπικών σας κωδικών για είσοδο στο Internet Banking.

- Μέσω NBG Authenticator

Με τη νέα εφαρμογή NBG Authenticator μπορείτε, ακόμα και αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης στο Internet και Mobile Banking της Εθνικής Τράπεζας, να εγκρίνετε συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου που απαιτούν την ισχυρή ταυτοποίησή σας.

Όλη η διαδικασία γίνεται μέσα από την εφαρμογή που μπορείτε να κατεβάσετε στη συσκευή σας από εδώ.


ADVERTISEMENT


  • Τράπεζα Πειραιώς

Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη, κατά την διάρκεια της αγοράς, πραγματοποιείται μέσω:

- Αποδοχής με push notification στο winbank mobile app ή

- Εισαγωγής κωδικών winbank web Banking συνδυαστικά με extraPIN