A- A+
Πολλές δόσεις, έκπτωση ή απαλλαγή από το τέλος ακινήτων για τους αδύναμους οικονομικά
Τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση των φορολογουμένων με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, που δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων, «πέρασε» την Κυριακή από τη Βουλή.

Με αυτήν προβλέπεται ότι για πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, θα εξετάζονται κατά περίπτωση συγκεκριμένες διευκολύνσεις: περισσότερες δόσεις, μείωση του τέλους, πλήρης απαλλαγή.

Πρόκειται για πρόταση που υπέβαλλε η ΔΗΜΑΡ και η οποία έγινε τελικώς αποδεκτή από την τρόικα μετά από διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ποιους αφορά

Έτσι, για ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκουν στην κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο που ευρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλείται με φτώχεια, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα εξειδικευθούν τα κριτήρια και θα καθορισθούν τα αρμόδια όργανα και η εφαρμοστέα διαδικασία για την πληρωμή του Ε.Ε.Τ.Α.:

  • σε περισσότερες δόσεις
  • για τη μείωση του ύψους του, στο μέτρο που είναι αναγκαίο
  • για την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής

Στόχος είναι τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ιδίων ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά.

Το κόλπο της διακοπής

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προνόησε σε σχέση με το κόλπο ορισμένων καταναλωτών, οι οποίοι για να αποφύγουν την επιβολή του τέλους, προχωρούσαν τα προηγούμενα χρόνια στην προσωρινή διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου.

Για παράδειγμα φέτος, τα συστήματα της ΔΕΗ θα χρεώσουν με το τέλος τα ακίνητα που είναι ηλεκτροδοτημένα την 1η Μαίου.

Με βάση το παλαιό καθεστώς, κάποιος που έκοβε το ρεύμα στο τέλος Απριλίου, γλύτωνε το «χαράτσι» και θα μπορούσε να προχωρήσει λίγες ημέρες αργότερα σε επανασύνδεση.

Φέτος, θα γίνει επανέλεγχος μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε όσα ακίνητα ηλεκτροδοτηθούν μετά την 1η Μαίου να επιβαρυνθούν με το τέλος.

Διαβάστε επίσης

* Ποιοι θα πληρώσουν ακριβότερο έως 66% τέλος ακινήτων και ποιοι μπορεί να το γλιτώσουν εντελώς