A- A+
Ποιοι θα πληρώσουν ακριβότερο έως 66% τέλος ακινήτων και ποιοι μπορεί να το γλιτώσουν εντελώς
Εναλλακτικά σενάρια για να καταστεί πιο δίκαιο το τέλος επί της ακίνητης περιουσίας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Εξετάζεται η αύξησή του έως και 66% σε ακίνητα που μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν ελάχιστα.

Ο λόγος γίνεται για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που δεν υπάρχει τιμή ζώνης, τα οποία επιβαρύνονταν τα τελευταία δύο χρόνια με 3 ευρώ το τετραγωνικό.

Ο νέος φόρος, που έχει ονομαστεί «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ)», θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο τιμών ζώνης της δημοτικής ενότητας ή το μέσο όρο των τιμών ζώνης του δήμου.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της επιβάρυνσης από τα 3 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια στα 4 - 5 ευρώ, υψηλότερα δηλαδή έως και κατά 66%.

Απαλλαγή για «φτωχούς»

Με τον τρόπο αυτό θα αρθούν κάποιες τρανταχτές αδικίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετά ακίνητα στη Νοτιοανατολική Αττική σε εκτός σχεδίου περιοχές, για τα οποία ο φόρος ήταν πολύ χαμηλός, παρά το γεγονός ότι μπορεί να επρόκειται ακόμη και για πολυτελείς κατοικίες.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων απαλλαγής από το τέλος ακινήτων σε άτομα με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως είπε μιλώντας στη Βουλή, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι ιδιοικτήτες από το τέλος ακινήτων.