A- A+
Κλείνει επιτυχώς η επαναγορά – Ποια θα είναι η νέα συνεισφορά των ελληνικών τραπεζών
Με την προσφορά περισσότερων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να κλείσει επιτυχώς την Τρίτη το μεσημέρι η επαναγορά ομολόγων, μετά την 24ωρη παράταση που δόθηκε από το ΥΠΟΙΚ.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν μεταδώσει ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι οποίες επιβεβαιώνονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τραπεζικά στελέχη, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν κατατεθεί προσφορές 26 – 27 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ προήλθαν από τις ελληνικές τράπεζες και τα υπόλοιπα από το εξωτερικό.

Με δεδομένο ότι ο στόχος της επαναγοράς έχει τοποθετηθεί στα 30 δισ. ευρώ, μέχρι και την Τρίτη θα πρέπει να έχουν προσφερθεί επιπλέον ομόλογα ονομαστικής αξίας 3 – 4 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια συμμετοχής

Στη χειρότερη δηλαδή περίπτωση, που δεν υπάρξει άλλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να πουλήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς, τίτλους 4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συμβολή τους στη νέα αναδιάρθρωση του χρέους στα 13 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στα χαρτοφυλάκιά τους μετά το πέρας της διαδικασίας, με βάση το δυσμενέστερο σενάριο, θα διακρατούν τίτλους 1,5 - 2 δισ. ευρώ.

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, τότε:

- Θα εγγράψουν κεφαλαιακά κέρδη της τάξης των 1,5 – 2 δισ. ευρώ, καθώς στα βιβλία τους τα ομόλογα είναι αποτιμημένα στο 20% - 25% της ονομαστικής τους αξίας

- Θα απολέσουν έσοδα από τόκους ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα ελάμβαναν τα επόμενα χρόνια

- Χάνουν τη δυνατότητα αποτίμησης των ομολόγων σε υψηλότερες τιμές είτε τεχνητά ή μέσω της αγοράς στερώντας τους εποπτικά κεφάλαια άνω των 7 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

* Παράταση 24ωρου στην επαναγορά υπό τις απειλές ΟΔΔΗΧ - Ο κίνδυνος για τις τράπεζες

* Αγωνία στις τράπεζες για το αποτέλεσμα της επαναγοράς – Μεγάλος ο κίνδυνος κρατικοποίησης