A- A+
Παράταση 24ωρου στην επαναγορά υπό τις απειλές ΟΔΔΗΧ - Ο κίνδυνος για τις τράπεζες (upd)
Σε παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών για να πιάσει τους στόχους μείωσης του χρέους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10/12 13:08

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν κατατεθεί προσφορές συνολικού ύψους 26 – 27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 – 17 δισ. ευρώ προήλθαν από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

Ως εκ τούτου ο στόχος για επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ δεν «πιάστηκε» και η κυβέρνηση κατέληξε σε συνεννόηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ σε αυτή τη λύση, ώστε να βρεθούν οι τίτλοι που λείπουν και είναι όλα έτοιμα για το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης προς επικύρωση εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Απειλεί ο ΟΔΔΗΧ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η περίοδος αποδοχής συμμετοχών στο εγχείρημα παρατείνεται έως τις 12:00 της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου (ώρα Λονδίνου).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή κατόχων ελληνικών ομολόγων που δεν υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής στην επαναγορά, αλλά όχι και αλλαγές στις προσφορές που έχουν ήδη κατατεθεί.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Στέλιος Παπαδόπουλος στη σχετική δήλωση προειδοποιεί τους επενδυτές ότι «θα πρέπει να θυμούνται ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα αποδεχτεί όλα τα ομόλογα που έχουν προσφερθεί, θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τους πιστωτές του επίσημου τομέα, εξετάζοντας περαιτέρω βήματα για να τεθεί το χρέος σε διατηρήσιμη οδό».

Όπως τονίζει σχετικά, «τα μελλοντικά μέτρα ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν ευκαιρία εξόδου από τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, στα επίπεδα που προσφέρονται στην επαναγορά».

Οι εναλλακτικές

Οι κάτοχοι ομολόγων που δεν έχουν υποβάλλει προσφορές μέχρι στιγμής μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ρευστότητας που παρέχει η πρόσκληση.

Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη του στόχου των 30 δισ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:

- Με την αύξηση της συμμετοχής από ξένους επενδυτές τα επόμενα 24ωρα
- Με την προσφορά από τις ελληνικές τράπεζες επιπλέον 3 – 4 δισ. ευρώ

Αν επαληθευτεί η δεύτερη εκδοχή, ανατρέπονται οι αρχικοί σχεδιασμοί των διοικήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων για συνεισφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους με τα 2/3 των ομολόγων τους.

Κίνδυνος κρατικοποίησης

Όπως μετέδωσε από το πρωί του Σαββάτου το Moneyonline.gr, με τα σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών αυξάνεται κατακόρυφα.

Εάν η συμμετοχή ξένων τραπεζών και hedge funds στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος θα αναγκαστεί να διαθέσει το σύνολο των ομολόγων του στο πλαίσιο της επαναγοράς, εφόσον ΕΕ και ΔΝΤ θελήσουν να πιαστεί στο 100% ο στόχος για διαγραφή χρέους 20 δισ. ευρώ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο εγχώριος κλάδος θα απολέσει οριστικά τόκους ύψους 4 δισ. ευρώ, καθώς και την προοπτική επανάκτησης του 100% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Η καθαρή θέση των τραπεζών

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, σε όλες τις περιπτώσεις, όποια και αν είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς, δεν είναι δυνατή η επαναφορά, με εξαίρεση την Alpha Bank, της καθαρής τους θέσης σε θετικό έδαφος.

Αυτό είναι το βασικό αντικίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου του ερχόμενου Απριλίου, οι οποίοι είναι δύσκολο να βάλλουν χρήματα σε μία τράπεζα, ένα μέρος των οποίων θα χαθεί μονομιάς, για να καλύψει ζημιές του παρελθόντος και να επαναφέρει τα ίδια κεφάλαιά της στο μηδέν.

Η μοναδική περίπτωση για να περάσουν οι δείκτες κεφαλαιακές επάρκειας σε θετικό πρόσημο είναι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην επαναγορά να είναι μερική και τα ομόλογα που θα παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αποτιμηθούν σε υψηλότερες τιμές, είτε μέσω της αγοράς ή τεχνητά με την παροχή εγγυήσεων από τον EFSF ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).