A- A+
Με «χαράτσι» στους ελεύθερους επαγγελματίες η ελάφρυνση των οικογενειών με παιδιά
Στην τελική πρόταση που θα «κατέβει» προς ψήφιση στη Βουλή για τη φορολογία φυσικών, νομικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών αναμένεται να καταλήξουν την Πέμπτη τα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει αργά το απόγευμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των 3 κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το φορολογικό νομοσχέδιο, μετά την απόσυρση όλων των προηγούμενων σχεδίων με εντολή του Πρωθυπουργού.

Στόχος είναι να υπάρξει ελάφρυνση στη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων με παιδιά, καθώς η κατάργηση του αφορολογήτου για τα τέκνα και η αντικατάστασή της με οικογενειακό επίπεδα θεωρείται δεδομένη.

Οι βασικές κατευθύνσεις

Για να συμβεί αυτό βέβαια, κάποιοι θα πρέπει να υποστούν επιβαρύνσεις. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η αναπλήρωση των εσόδων αυτών θα γίνει κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, το τελικό σενάριο για τη φορολογία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα», να περιλαμβάνει τα εξής:

- Διαφορετικές φορολογικές κλίμακες και συντελεστές για μισθωτούς - συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια

- Ανώτατο συντελεστή 45% σε ετήσια εισοδήματα μισθωτών - συνταξιούχων άνω των 48.000€

- Αύξηση βασικού επιδόματος για τρίτεκνους - πολύτεκνους στα 155€ από 130€

- Αύξηση τέλους επιτηδεύματος στα 550€ - 600€ από 500€ σήμερα σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις (ισοδύναμο μέτρο για πολυτεκνικά επιδόματα) με εναλλακτικό ισοδύναμο μέτρο η αύξηση των φόρων ακινήτων σε μεγαλοϊδιοκτήτες και των τόκων καταθέσεων

- Ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολής σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής