A- A+
Αντ. Σαμαράς: Αυτοί είναι οι 4 στόχοι του νέου φορολογικού - Τι είπε για κλίμακες
Τους 4 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο φορολογικό σύστημα, μετά την απόσυρση της πρότασης που προέβλεπε την επιβολή συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των €26.000, περιέγραψε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι «περνάμε δύσκολες ώρες αλλά θα πετύχουμε», σημειώνοντας ότι το 2013 είναι έτος καμπής καθώς θα φανούν για πρώτη φορά σημάδια ανάκαμψης.

Στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο αναφέρθηκε εκτεταμένα στο φορολογικό και ανέπτυξε τους άξονες πολιτικής του, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύουν τα όσα ακούστηκαν για φορολογικό συντελεστή 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

Οι 4 άξονες

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η στρατηγική της κυβέρνησης στο φορολογικό συνοψίζεται σε 4 πράγματα:

- Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

- Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείται πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.

- Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.

- Και αυστηρή τιμωρία - δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές - όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στη φοροδιαφυγή.

Οι επιδιώξεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σημειώνοντας:

- Να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη.

- Να πληρώνουν και εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης.

- Και τρίτον, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Οι ελαφρύνσεις

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25.000 ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές.

Κι αυτό αφορά, συμπλήρωσε, όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων.

Υπογράμμισε ότι «κάνουμε τη μεγάλη καινοτομία να δίνουμε επιδόματα σε κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί. Με εισοδηματικά κριτήρια, όμως, για να δίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «σε τελική φάση η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων - κέρδη και διανεμόμενα έσοδα- θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή, χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα».