A- A+
Επίτροποι με εξουσίες …Πρωθυπουργού στις τράπεζες - Υπό την κηδεμονία της τρόικας το σύστημα
Στο διορισμό Επιτρόπων στις τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ, δηλαδή σε όλες, προχωρά άμεσα η τρόικα, προκειμένου να ελέγχει από πρώτο χέρι τις διοικήσεις τους.

Όπως έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, από τα μέσα Ιανουαρίου θα τοποθετηθούν σε όλες τις τράπεζες Επιτροπές Εποπτείας (Monitoring trustees), οι οποίες θα αποτελούνται από στελέχη συμβουλευτικών / ελεγκτικών εταιρειών.

Οι Επίτροποι θα είναι πανίσχυροι, καθώς θα μπορούν να ελέγχουν τα πάντα, ώστε να διασφαλίσουν τη σωστή εφαρμογή των πλάνων αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθούν με την τρόικα.

Έμφαση θα δοθεί στη διασφάλιση της σωστής εταιρικής διακυβέρνησης και της ορθής εμπορικής πολιτικής για τις τράπεζες που θα εποπτεύουν.

Έλεγχος παντού

Για το λόγο αυτό θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία σε κάθε τμήμα και διεύθυνση της τράπεζας που εποπτεύουν, ενώ θα παρακολουθούν όλα τα διοικητικά συμβούλια και τις εκτελεστικές επιτροπές.

Επιπλέον, θα έχουν λόγο στη χορήγηση μεγάλων δανείων, ενώ θα μπορούν να ασκούν βέτο σε αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Άποψη, την οποία θα μπορούν να επιβάλλουν θα έχουν επίσης στην επιτοκιακή πολιτική σε καταθέσεις και δάνεια.

Τριμηνιαίες εκθέσεις

Επίσης, θα ξεψαχνίσουν όλα τα δάνεια προς πολιτικά κόμματα και τραπεζικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και των συγγενικών τους προσώπων.

Κάθε τρίμηνο θα συντάσσουν μία έκθεση, την οποία θα αποστέλλουν απευθείας στην Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ενώ θα έχουν στενή συνεργασία με τους επιτηρητές που θα τοποθετήσει η Ευρωβπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό την πλήρη κηδεμονία των δανειστών...

Διαβάστε επίσης

* Γ. Προβόπουλος: Τρεις μεγάλοι όμιλοι και μερικές μικρές τράπεζες θα μείνουν μετά τις συγχωνεύσεις

* Κρατικοποιήσεις «βλέπουν» οι τραπεζίτες - Δε θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις εκτιμούν