A- A+
Κρατικοποιήσεις «βλέπουν» οι τραπεζίτες - Δε θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις εκτιμούν
Με άμεση κρατικοποίηση απειλείται το τραπεζικό σύστημα λόγω των σημαντικών αντικινήτρων που δημιουργούν για τη συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου τους, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Τα τραπεζικά στελέχη είναι απογοητευμένα με τις εξελίξεις. Μετά το καταστροφικό, όπως αποδείχθηκε, «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, οι τράπεζες απειλούνται σήμερα με πλήρη κρατικοποίηση και παράδοσή τους μισοτιμής σε ξένους ομίλους, αφού προηγουμένως θα έχουν εξυγιανθεί.

Οι τραπεζίτες είναι απογοητευμένοι από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, θεωρώντας ότι δεν δίνονται επαρκή κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για τη συμμετοχή του στις νέες εκδόσεις μετοχών που θα ακολουθήσουν.

Εάν αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, οι τράπεζες θα περάσουν στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο υπό την καθοδήγηση της τρόικας που θα έχει κομβικό ρόλο στη διοίκησή του, θα αποφασίσει για τις τύχες τους.

Δηλώσεις Νανόπουλου

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank Νίκου Νανόπουλου την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

«Χωρίς να προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις, είναι γεγονός ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων» τόνισε χαρακτηριστικά, προεξοφλώντας επί της ουσίας την κρατικοποίηση του συστήματος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος μακροπρόθεσμα δεν μπορεί παρά να παραμένει μια υπέρτατη αρχή κοινής αποδοχής».