A- A+
Απογοήτευσαν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών - Τα 6 μεγάλα «αγκάθια» (upd)
Οριστικοποιήθηκαν τη Δευτέρα με πράξη του υπουργικού συμβουλίου οι όροι ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, οι οποίοι απογοήτευσαν τους επενδυτές, που προέβησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών.

Με την ανακοίνωσή τους εκδηλώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η επενδυτική κοινότητα απογοητεύτηκε από τους όρους βάση των οποίων θα δοθεί βοήθεια στις τράπεζες.

Η πιο σημαντική παράμετρος που δεν άρεσε στην αγορά έχει να κάνει με τον κίνδυνο σημαντικής απομείωσης της περιουσίας των σημερινών μετόχων, δεδομένου ότι:

α) Η «διαδρομή» του δείκτη Core Tier 1 από αρνητικά επίπεδα μέχρι το 6% θα γίνεται με κοινές μετοχές και εν συνεχεία θα είναι δυνατή η χρήση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) για την επαναφορά του στο ελάχιστο όριο του 9%.

Άρα οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις θα δουν ένα μέρος των κεφαλαίων τους να «καίγεται» εξ αρχής.

β) Στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πριν από τις αυξήσεις δε θα προσμετρώνεται οι προνομιούχες μετοχές συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ που έχουν λάβει οι τράπεζες. Το γεγονός αυτό αυξάνει το λογαριασμό των αυξήσεων που θα διενεργηθούν με κοινές μετοχές, άρα και των κεφαλαίων που θα εισφέρουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

γ) Τα CoCos θα μετατρέπονται σε κοινές μετοχές εάν η τράπεζα δεν είναι σε θέση να τα εξαγοράσει ή να πληρώσει τον τόκο τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερης μείωσης του ποσοστού των ιδιωτών μετόχων στο μέλλον αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά για τον κλάδο.

δ) Στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης δεν υπάρχει πρόνοια για τον περιορισμό των ζημιών από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα περιόριζε αισθητά τα κεφάλαια που θα κληθούν να εισφέρουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

ε) Το επιτόκιο των CoCos θα ανέρχεται σε 7% τον πρώτο χρόνο και θα αυξάνεται ετησίως φτάνοντας την τελευταία χρονιά το 9,50%.

Δηλαδή για κάθε 1 δισ. ευρώ ενίσχυσης που θα λαμβάνουν οι τράπεζες με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο κατά μέσο όρο περί τα 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η αποπληρωμή θα γίνεται σε είδος, δηλαδή σε κοινές μετοχές, σε βάρος των ιδιωτών μετόχων.

στ) Δε θεωρείται ελκυστικό των κόστος επαναγοράς των μετοχών που θα έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ μέσω των δικαιωμάτων επανάκτησης (warrants) που θα λάβουν οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις.

Διαβάστε όλη την πράξη του υπουργικού συμβουλίου