A- A+
Δανεισμός στοπ από την ΕΚΤ από τις 25/7 - Ανάσα από την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες
Οι επιπτώσεις από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, αποτυπώθηκε στα στοιχεία Ιουλίου για τη ρευστότητά τους.

Συγκεκριμένα, από τις 25 Ιουλίου η Ευρωτράπεζα δεν αποδέχεται τους τίτλους εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούν τις ανάγκες ρευστότητας από τον ακριβότερο έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχουν επιστρέψει πάνω από 12 δισ. ευρώ καταθέσεων στο σύστημα, καθώς απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας με το σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα 106,31 δισ. ευρώ ο ELA

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πορεία του συνολικού δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ + ΤτΕ), ο οποίος μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 5,3 δισ. ευρώ στα 130,3 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση μειώθηκε, διότι ένα μέρος των αναγκών ρευστότητας καλύφθηκε από τις καταθέσεις που επέστρεψαν τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός από την ΕΚΤ εκτίναξε στα ύψη το δανεισμό από τον ELA, που αναρριχήθηκε στα 106,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου από τα 62 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Από την άλλη πλευρά ο δανεισμός από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα επίπεδα των 24 δισ. ευρώ από τα 73,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης

* Οι επιπτώσεις του αποκλεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ στις καταθέσεις