A- A+
Στα 12 δισ. ευρώ οι επιστροφές καταθέσεων μετά τις εκλογές – Πέφτουν τα επιτόκια των προθεσμιακών
Επιστροφή καταθέσεων ύψους 12 δισ. ευρώ έχει καταγραφεί στις τράπεζες από τις εκλογές έως και σήμερα, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης απομάκρυνε το ενδεχόμενο της δραχμής και ηρέμησε τους αποταμιευτές.

Από το ποσό αυτό τα περίπου 3 δισ. ευρώ επανήλθαν στο σύστημα το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ επέστρεψαν μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που έχουν εικόνα της αγοράς, κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου οι απώλειες καταθέσεων έφτασαν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.

Από τα 6 δισ. ευρώ που δεν έχουν επιστρέψει στις τράπεζες, ένα μέρος παραμένει έως και σήμερα εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το υπόλοιπο «φαγώθηκε» από τους καταθέτες για την κάλυψη διαφόρων προσωπικών ή επιχειρηματικών αναγκών.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος των επιπτώσεων της δεύτερης συνεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στις τράπεζες.

Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούνιο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2005, καταγράφοντας μηνιαία πτώση 6,85 δισ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η υποχώρηση των μεγεθών το Μάιο, η οποία έφτασε τα 8,51 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα δίμηνο οι τράπεζες έχασαν το 10% των καταθέσεών τους.

Μείωση επιτοκίων

Πάντως το κλίμα έχει βελτιωθεί αρκετά μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης, επιτρέποντας στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αρκετές περιπτώσεις σε μειώσεις στα επιτόκιά τους.

Συγκεκριμένα δεν είναι λίγα τα πιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, με στόχο να περιορίσουν το κόστος δανεισμού τους μέσω της καταθετικής βάσης.

Βέβαια, οι μειώσεις αυτές είναι της τάξης το πολύ των 50 μονάδων βάσης από τα υψηλά του Μαΐου και του Ιουνίου.

Δηλαδή υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες για κάποιον που είναι διατεθειμένος να δεσμεύσει τα χρήματά του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη προθεσμιακή κατάθεση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προϊόντων του Moneyonline.gr.