A- A+
Τι σημαίνει για τις καταθέσεις ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από το δανεισμό της ΕΚΤ
Μέσω της Τράπεζες της Ελλάδας θα καλύπτουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες οι ελληνικές τράπεζες, μετά το αποκλεισμό τους από το δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) από τις 25 Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωσύστημα, από αυτήν την ημερομηνία δεν θα αποδέχεται τους τίτλους εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η ΕΚΤ.

Αποκλεισμός μέχρι νεωτέρας…

Οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών από τις 25/7 θα ικανοποιούνται μόνο μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, κάτι που συνέβη ξανά τον περασμένο Μάιο, λόγω της καθυστέρησης που είχε παρατηρηθεί στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο μηχανισμός αυτός είναι ακριβότερος σε σχέση με τα δάνεια που χορηγούνται απευθείας από την ΕΚΤ, ενώ για την αύξηση του περιθωρίου χρηματοδότησης απαιτείται η έγκριση του Ευρωσυτήματος.

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της συνέδεσε άμεσα την άρση του αποκλεισμού αυτού με την έκθεση προόδου που θα συντάξει το επόμενο διάστημα η τρόικα για την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης εφαρμογής του μνημονίου.

Η ασφάλεια των καταθέσεων

Η εξέλιξη αυτή δεν έχει άμεση επίπτωση ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Το Ευρωσύστημα δεν πρόκειται να αφήσει ακάλυπτα τα πιστωτικά ιδρύματα και θα συνεχίσει να τους παρέχει όση ρευστότητα χρειάζονται.

Ενδεχομένως, εάν υπάρξουν πιέσεις στα επίπεδα ρευστότητας του συστήματος να αυξηθούν τα επιτόκια στις καταθέσεις, προς όφελος των αποταμιευτών.

Από την άλλη βέβαια, η εξέλιξη αυτή θα λειτουργήσει αρνητικά ως προς το δανεισμό προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αναμένεται να πιεστεί ακόμη περισσότερο.